Αμφιβολίες για την αυτοδυναμία Μέι, στο επίκεντρο οι περικοπές στην ασφάλεια

Στις 304 έδρες σε σύνολο 650 στην Βουλή των Κοινοτήτων, κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου, στις εκλογές της Πέμπτης, 22 λιγότερες από τις απαιτούμενες 326 για αυτοδυναμία, βρίσκεται δημοσκοπικά το κεντροδεξιό Συντηρητικό Κόμμα της απερχόμενης πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, σύμφωνα με την πρόβλεψη της εταιρείας YouGov.
Όταν προανήγγειλε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες η κ. Μέι, τον Απρίλιο, οι Συντηρητικοί φέρονταν να εξασφαλίζουν τουλάχιστον 330 έδρες.
Την Δευτέρα, η YouGov ανακοίνωσε ότι με βάση το μοντέλο υπολογισμού που χρησιμοποιεί, οι Τόρις θα κερδίσουν 305 έδρες.
Το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, αξιωματική αντιπολίτευση, εκτιμάται, με βάση το ίδιο μοντέλο, ότι θα κερδίσουν 266 έδρες, σε σχέση με 268 που προβλεπόταν τη Δευτέρα.
Σε άλλο μοντέλο, της εταιρείας δημοσκοπήσεων Lord Ashcroft Polls, το Συντηρητικό Κόμμα φερόταν να εξασφαλίζει αυτοδυναμία.

Οι περικοπές στην αστυνομία στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης
Δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες αμαυρώθηκαν από την τρομοκρατική επίθεση του Σαββάτου με επτά νεκρούς στην καρδιά του Λονδίνου, η προεκλογική ατζέντα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι επικεντρώνεται στο ζήτημα της ασφάλειας.
Μετά την ανακοίνωση από την αστυνομία των ονομάτων δύο εκ των δραστών και την αποκάλυψη ότι ο ένας από αυτούς ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας, το Συντηρητικό Κόμμα της Τ. Μέι δέχτηκε επικρίσεις για την μείωση του αριθμού των αστυνομικών.
Αργά το βράδυ της Δευτέρας η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο 27χρονος Κουράμ Μπατ, Βρετανός πολίτης γεννημένος στο Πακιστάν, ήταν γνωστός στην αστυνομία και στις μυστικές υπηρεσίες MI5, αλλά λόγω ανεπαρκών πόρων δεν είχε κριθεί ως σημαντική απειλή ώστε να παρακολουθείται στενά.
Ο Μπατ είχε εμφανιστεί σε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οι Τζιχαντιστές της Διπλανής Πόρτας», το οποίο προβλήθηκε από το βρετανικό Channel 4, και αναφερόταν σε μια ομάδα ανδρών που είχαν υψώσει σημαία του Ισλαμικού Κράτους σε πάρκο.

Στη θητεία Μέι στο ΥΠΕΣ ποντάρει ο Κόρμπιν
Από την θέση του υπουργού Εσωτερικών το διάστημα 2010-2016, η Τερέζα Μέι είχε την ευθύνη για τη μείωση κατά 20.000 του αριθμού των αστυνομικών σε Αγγλία και Ουαλία, κάτι το οποίο ο κύριος αντίπαλός της, ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί ποτέ και ότι είναι αρκετός λόγος για να την οδηγήσει σε παραίτηση από την πρωθυπουργία.
Η κ. Μέι πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον Τζ. Κόρμπιν για έλλειψη πυγμής στο θέμα της τρομοκρατίας. Ο αρχηγός των Εργατικών έχει δεχτεί κριτική επειδή ψήφισε κατά της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και εξέφρασε επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά στην αντίδραση των αστυνομικών απέναντι σε επιθέσεις με την εντολή να πυροβολούν για να σκοτώσουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.