Αναστασιάδης: Δεν είμαι όσο αισιόδοξος θα ήθελα για το Κυπριακό

Μικρό καλάθι κρατά, όσον αφορά άμεσες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, την ώρα που αναμένεται να κλειδώσει η επόμενη κάθοδος της ειδικής απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Λουτ αναμένεται στη Λευκωσία το επόμενο δεκαήμερο, ωστόσο ο Κύπριος πρόεδρος δεν έκρυψε το γεγονός πως δεν έχει μεγάλες προσδοκίες για τη συνέχεια.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο θέμα της θετικής ψήφου των Τουρκοκύπριων και δεν δίστασε να χαρακτηρίσει εμμονή την επιμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς στο ζήτημα.

«Δεν είμαι όσο θα ήθελα αισιόδοξος. Η εμμονή της ισότητας με τη θετική ψήφο, ανατρέπει την πολιτική ισότητα και την μετατρέπει σε δύναμη της μιας εκ των δυο κοινοτήτων να επιβάλλει τις δικές της αποφάσεις», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ο Κύπριος πρόεδρος, πάντως, αντικρούοντας τα όσα λέγονται κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας και τα κατεχόμενα, είπε πως δέχεται την πολιτική ισότητα, κάτι που αποδεικνύεται από σωρεία συγκλίσεων σε θέματα διαφόρων θεσμών που υπάρχει ίση εκπροσώπηση κατά αντίθεση, όπως είπε.

Σημείωσε, επίσης, πως η θετική ψήφος θα πρέπει να συνοδεύεται από μηχανισμό επίλυσης διαφορών ώστε η άλλη πλευρά να μην την επικαλείται σε όλες τις αποφάσεις και πως στις παραμέτρους του γ.γ. των ΗΕ καταγράφεται το σε ποιες υποθέσεις αφορά η θετική ψήφος.

«Να την έχετε (σ.σ. οι Τουρκοκύπριοι) ως όπλο προστασίας αν και εφόσον οι αποφάσεις μπορούν να ζημιώσουν την τουρκοκυπριακήςκοινότητα. Πρέπει όμως να υπάρχει και αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης διαφορών για να μην επικαλούνται όλες τις αποφάσεις ως δυνάμενες να ζημιώσουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα», σχολίασε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.