Αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ: «Στροφή» της κυβέρνησης, υπό το βάρος των αντιδράσεων

Τις διαδικασίες υιοθέτησης του επίμαχου νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, ανέστειλε επ’ αόριστον η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, ως απόρροια των έντονων και μαζικών διαδηλώσεων των κατοίκων της ημιαυτόνομης πόλης.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν αυτή την εξέλιξη ως τη μεγαλύτερη υπαναχώρηση της τοπικής κυβέρνησης από το 1997, όταν το Χονγκ Κονγκ περιήλθε υπό κινεζικό έλεγχο.

Η Κάρι Λαμ, επικεφαλής της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι το νομοθετικό σώμα της πόλης θα σταματήσει τις εργασίες για την υιοθέτηση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Όπως πρόσθεσε, μάλιστα, τα επόμενα βήματα θα αποφασιστούν τις προσεχείς ημέρες, κατόπιν διαβουλεύσεων ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή, στους δρόμους της πόλης κατήλθαν περίπου 1 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την έκδοση των κατηγορούμενων – ξένων και ντόπιων – στην Κίνα, προκειμένου να δικαστούν.

Επρόκειτο για μία νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες για τη διατήρηση του Κράτους Δικαίου της ημιαυτόνομης περιοχής.

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ δεν έλλειψαν οι εντάσεις και τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.