Ανησυχία για τη Μέση Ανατολή: Φόβοι για γενικευμένη «ανάφλεξη» με παγκόσμιες επιπτώσεις

«Το Ιράν διαπράττει ομηρεία και πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις γι αυτό» δήλωσε νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, μετά την κατάληψη φορτηγού πλοίου που συνδέεται με το Ισραήλ κοντά στο Στενό του Ορμούζ από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επιστρέψει εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον το απόγευμα του Σαββάτου, διακόπτοντας το Σαββατοκύριακό του στο Ντελαγουέρ, για να διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή…

Βαθαίνει το ρήγμα

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντάξει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων τους Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, που κατέλαβε νωρίτερα φορτηγό πλοίο στον Κόλπο.

«Καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ελεύθερο κόσμο να κηρύξει αμέσως το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στο Ιράν», έγραψε ο ισραηλινός υπουργός στον λογαριασμό του στο Χ, χαρακτηρίζοντας «εγκληματικό» το ιρανικό καθεστώς.

 

Κάπως έτσι, «δυναμιτίζεται» η ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή ενώ θεωρείται θέμα χρόνου ένα χτύπημα του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, ως αντίποινα για το πρόσφατο πλήγμα στο προξενείο του στη Δαμασκό. 

Το Τελ Αβίβ διαμηνύει ότι οποιαδήποτε επίθεση θα λάβει άμεση απάντηση ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Τεχεράνη να μην επιτεθεί, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην υπεράσπιση του Ισραήλ, ενώ η Ουάσιγκτον στέλνει ενισχύσεις στη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το κλίμα ήρθε το περιστατικό με το πλοίο στα Στενά του Ορμούζ, εν μέσω των αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων από την έναρξη της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Ίσως να πρόκειται δηλαδή για αντίποινα των Ιρανών για την επίθεση στο προξενείο τους στη Δαμασκό και δεν αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.

Όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές το Ιράν θα απαντήσει στρατιωτικά στο Ισραήλ, όχι, όμως, ανοιχτά αλλά μέσω των proxy δυνάμεων που διατηρεί στη Μέση Ανατολή. Το πιο ακραίο σενάριο είναι το ίδιο το Ιράν να πλήξει το Ισραήλ.

Οι ένοπλες δυνάμεις σε ύψιστο συναγερμό – Ματαίωση σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων

Το Ισραήλ «παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση» εναντίον του από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, χωρίς να δώσει στοιχεία για την απειλή.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκάλαντ δηλώνει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που ενδεχομένως θα δοθούν από την Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του ισραηλινού στρατού (Homefront Command), η οποία εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους ή από αέρος απειλές κατά της χώρας ώστε να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός και να σπεύσει στα καταφύγια.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε την ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες και δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα από τηλεοράσεως, ο Χαγκάρι δήλωσε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στο αέρα στο πλαίσιο της κατάστασης συναγερμού.

Ταξιδιωτική οδηγία

Στο μεταξύ, ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες τους να αποφεύγουν επισκέψεις σε Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανο και Ιράν, εξέδωσαν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ αεροπορικές εταιρείες τροποποιούν προσωρινά τις πτήσεις τους στην περιοχή.

Η Ολλανδία κλείνει την πρεσβεία της στην Τεχεράνη την Κυριακή (14/4/24) για λόγους ασφαλείας και ίσως παρατείνει το κλείσιμό της και τη Δευτέρα, ενώ εμπορικές εταιρείες τροποποιούν τις πτήσεις τους ώστε να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο πάνω από τη Μέση Ανατολή.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανανεώνει την οδηγία που έχει δώσει προς τους Έλληνες πολίτες, ζητώντας τους να αποφεύγουν τις επισκέψεις στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά εδάφη, το Ιράν και τον Λίβανο, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο να ταξιδέψουν.

Η ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας

«Με λύπη επιβεβαιώνουμε ότι το πλοίο MSC Aries, ιδιοκτησίας της Gortal Shipping Inc, η οποία είναι θυγατρική της Zodiac Maritime, και ναυλώθηκε από την MSC, κατελήφθη από αρχές του Ιράν που επιβιβάστηκαν με ελικόπτερο και υπάρχουν 25 μέλη πληρώματος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Mediterranean Shipping Company (MSC) για τις εξελίξεις στον Κόλπο του Ομάν.

 

Η MSC είναι ο διαχειριστής και ο εμπορικός φορέας εκμετάλλευσης πλοίου που κατελήφθη σήμερα από τις ιρανικές αρχές, ανακοίνωσε η διεθνής ναυτιλιακή εταιρία Zodiac Maritime “Η MSC είναι υπεύθυνη για όλες τις δραστηριότητες του πλοίου, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών φορτίου και συντήρησης”.

Η Zodiac ανήκει εν μέρει στον Ισραηλινό επιχειρηματία Εγιάλ Οφέρ.

 

Νωρίτερα, οι εταιρίες ναυτιλιακής ασφάλειας Maritime Trade Operations και Ambrey είχαν αναφέρει ότι πλοίο κατελήφθη και κατασχέθηκε από «περιφερειακές αρχές» στο Στενό του Ορμούζ μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ιράν.

Με πληροφορίες από ErtNews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.