Ανησυχία ΗΠΑ για το ενδιαφέρον Σαουδικής Αραβίας να αγοράσει νέα οπλικά συστήματα

Το ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας να αγοράσει οπλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ, δήλωσε στο TASS η επίσημη εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Μισέλ Μπαλντανζά.

«Νιώθουμε ανησυχία με αφορμή την απόκτηση του συστήματος S-400, επειδή έχουμε υπογραμμίσει αρκετές φορές τη σημασία που έχει να διατηρηθεί η επιχειρησιακή συμβατότητα με τα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ και των άλλων χωρών στην περιοχή, όταν υλοποιούνται προγράμματα που αφορούν σημαντικές αγορές οπλικών συστημάτων. Αυτή η συμβατότητα είναι αναγκαία για να αντιμετωπισθούν οι κοινές απειλές» υπογράμμισε η ίδια.

Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου παρατήρησε, επίσης, ότι «οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία έχουν σταθερές σχέσεις στον τομέα της αγοράς οπλικών συστημάτων».

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμτίρι Ρογκόζιν είχε ανακοινώσει ότι το Ριάντ δείχνει ενδιαφέρον για την αγορά των S-400.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Kommersant, στις συνομιλίες που έγιναν σε επίπεδο κορυφής στην Μόσχα, υπήρξε συμφωνία επί της αρχής για την αγορά των οπλικών συστημάτων S-400, παρότι προς το παρόν δεν υπάρξει διατύπωση συμφωνίας. Σύμφωνα με την πηγή της εφημερίδας, οι σαουδάραβες στρατιωτικοί δείχνουν ενδιαφέρον για τουλάχιστον τέσσερις συστοιχίες S-400 αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την προηγούμενη της επίσκεψης του Σαουδάραβα βασιλιά στην Μόσχα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίδερ Νάουερτ, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα , αν η Ουάσιγκτον ανησυχεί με την επίσκεψη του Σαουδάραβα μονάρχη στην Μόσχα, παρατήρησε ότι «πρόκειται για διπλωματία».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.