Αρμενία: Ο πρόεδρος αρχίζει διαβουλεύσεις για την υπέρβαση της κρίσης

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν δήλωσε ότι θα αρχίσει συνομιλίες με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η πολιτική κρίση που πυροδοτήθηκε από την μετάβαση του τέως προέδρου Σερζ Σαρκισιάν στην πρωθυπουργία, από την οποία τελικώς παραιτήθηκε προ ημερών.

«Αρχίζω διαβουλεύσεις με εκπροσώπους εντός και εκτός του κοινοβουλίου για να συζητήσουμε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και μια λύση για την έξοδό μας από αυτήν», αναφέρει ο πρόεδρος Σαρκισιάν σε ανακοίνωσή του.

Την ίδια ώρα αστυνομικές δυνάμεις κινούνταν προς το κέντρο της πρωτεύουσας Γερεβάν όπου συγκεντρώνονται διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβερνώσας ελίτ της χώρας, κατόπιν σχετικού αιτήματος του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Νικόλ Πασινιάν.

Ο Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Αρμενίας για μια δεκαετία, παραιτήθηκε τη Δευτέρα από τη θέση του πρωθυπουργού, έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες διαδηλώσεων που είχαν πυροδοτήσει οι κατηγορίες ότι χειραγώγησε το σύνταγμα για να παραμείνει στην εξουσία. Πρόσφατα η Αρμενία, από ημιπροεδρική δημοκρατία είχε μετατραπεί σε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική, γεγονός που ενίσχυε αποφασιστικά τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού έναντι εκείνων του προέδρου και αρχηγού του κράτους.

Ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Πασινιάν, ο οποίος συνέβαλε στην εξώθηση του Σ. Σαρκισιάν σε παραίτηση, κάλεσε τους υποστηρικτές του να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, όπως και ότι θα συνεχίσει την άσκηση πιέσεων στην κυβερνώσα ελίτ έως ότου αυτή συμφωνήσει σε μια πραγματική αλλαγή.

Λίγο νωρίτερα εξάλλου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Κάρεν Καραπετιάν πρότεινε τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών, σημειώνοντας ότι αν ο Ν. Πασινιάν είναι η επιλογή του λαού, τότε ο λαός μπορεί να τον εκλέξει και ότι η οικονομία της χώρας θα αντιμετωπίσει προβλήματα αν συνεχιστεί η κρίση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.