Αρνητική η Αυστρία στην πρόταση Έτινγκερ για τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό

Πριν ακόμη από την επίσημη κατάθεση του σχεδίου του νέου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, σε δηλώσεις του, άσκησε σαφή κριτική στην πρόταση του αρμοδίου Ευρωπαίου επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ, χαρακτηρίζοντάς την «απορριπτέα».

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέχει πολύ από το να γίνει αποδεκτή, επίκεινται «σκληρές διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δεξιός Αυστριακός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η Αυστρία βρίσκεται προς τούτο σε στενή συνεννόηση με άλλους από τους αποκαλούμενους «καθαρούς πληρωτές» που συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως με την Ολλανδία, την Δανία ή την Σουηδία.

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, στόχος πρέπει να είναι, μετά την έξοδο της Μ. Βρετανίας, η Ε.Ε. να είναι οικονομικά πιο περιορισμένη, να εξοικονομεί πόρους και να είναι πιο αποτελεσματική, όμως, κατά την άποψή του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την πρότασή της δεν ανταποκρίνεται επαρκώς σε αυτόν τον στόχο.

Ο ίδιος εκτιμά «θετικά» την πρόθεση να δοθεί μεγαλύτερο βάρος σε μία συντεταγμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., καθώς επίσης σε θέματα όπως η καινοτομία, η ψηφιοποίηση, η βιωσιμότητα και το περιβάλλον, ενώ θεωρεί ότι, βάσει της αρχής της επικουρικότητας, η Ε.Ε. θα πρέπει να υποστηρίζει τομείς όπου είναι σκόπιμη η ευρωπαϊκή συνεργασία.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Έτινγκερ στη Βιέννη, ο Αυστριακός υπουργός καγκελαρίας Γκέρνοτ Μπλιούμελ είχε επισημάνει, μετά τις συνομιλίες που είχε μαζί του, ότι «δεν είναι δυνατόν η Ε.Ε. να μικραίνει και ο προϋπολογισμός της να αυξάνεται».

Ταυτόχρονα είχε αποσαφηνίσει στον Ευρωπαίο Επίτροπο πως η Αυστρία και οι άλλες τέσσερις χώρες που συγκαταλέγονται στην ομάδα των αποκαλούμενων «καθαρά πληρωτών» (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία και Ολλανδία) δεν προτίθενται να καλύψουν το κενό των 12 έως 14 δισ. ευρώ που αναμένεται να προκύψει από το Brexit, την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.