Bloomberg: Τα πέντε σενάρια για την επομένη των βρετανικών εκλογών

Πέντε σενάρια για την επόμενη μέρα των βρετανικών εκλογών αναλύει το πρακτορείο Bloomberg, ενώ οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες, κληθέντες να ανανεώσουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση των Συντηρητικών εν όψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων για το Brexit.

1. Πλειοψηφία Συντηρητικών με διαφορά +100 εδρών
Αυτού του είδους η πλειοψηφία θα στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας και θα οδηγήσει σε άνοδο τη στερλίνα. Η Τερέζα Μέι θα μπορέσει να εφαρμόσει το δικό της σχέδιο για το Brexit, γνωρίζοντας ότι οι Εργατικοί βουλευτές θα πρέπει να είναι «πιστοί» σε αυτήν.

2. Πλειοψηφία Συντηρητικών με διαφορά +50 εδρών
Αυτό θα είναι ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα για το επιτελείο της Μέι, καθώς θα καταστήσει την ηγεσία της ευάλωτη στη διάρκεια των διετών συνομιλιών με την Ε.Ε. για το «διαζύγιο».
Ωστόσο, στα χαρτιά θα είναι μια διαχειρίσιμη πλειοψηφία και η λίρα θα μπορεί να ενισχύεται ανάλογα με το πώς οι επενδυτές αντιλαμβάνονται τους πολιτικούς κινδύνους.

3. Πλειοψηφία των Συντηρητικών με λιγότερες από 10 έδρες διαφορά
Σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, η Μέι θα είναι σε χειρότερη θέση από ό,τι ήταν πριν προκηρύξει τις εκλογές και οι μέρες της στην εξουσία «θα δείχνουν μετρημένες».

Θα χρειαστεί τη στήριξη και των βουλευτών που τάχθηκαν υπέρ του Brexit, ενώ με την αξιοπιστία της τραυματισμένη εντός Βρετανίας, οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες θα γνωρίζουν ότι θα μπορούν να πάρουν περισσότερα ή θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα μια διαφορετική αντίπαλο.

4. Καμία πλειοψηφία
Αυτό το σενάριο ανοίγει την πόρτα για πιθανή συμμαχία κομμάτων, ώστε να συγκεντρώσουν τον αριθμό των εδρών που απαιτείται για αντικατάσταση της κυβέρνησης των Συντηρητικών. Θα πρόκειται για τον «συνασπισμό του χάους», όπως επανειλημμένα προειδοποίησε τους ψηφοφόρους η Μέι.
Για το Brexit μια τέτοια εξέλιξη πιθανώς σημαίνει ότι πρέπει κανείς να ξεχάσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων τη μεθεπόμενη βδομάδα, καθώς η πολιτική τάξη της χώρας θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια εσωτερική κρίση, ώσπου να μπορέσει να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός.
5
. Πλειοψηφία των Εργατικών
Εξέλιξη – σοκ που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την κατεύθυνση της διαδικασίας του Brexit. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει δηλώσει ότι έχει αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αν και έχει αποφύγει να γίνει ιδιαίτερα σαφής.

Βραχυπρόθεσμα οι συνομιλίες ενδέχεται να πάνε πίσω. Επίσης, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να πεισθούν να αλλάξουν την ημερομηνία αποχώρησης από την Ε.Ε., ώστε να δώσουν στον Κόρμπιν χρόνο να αναπτύξει ένα σχέδιο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.