Brexit: Ανοιχτή τελικά η Μέι στην παράταση της μεταβατικής περιόδου

Σαν «νέα ιδέα», η οποία προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις της με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, παρουσίασε η Τερέζα Μέι την πρόταση για παράταση της μεταβατικής περιόδου «για λίγους μήνες».

Αν και αρνητική έως χθες σε αυτό το σενάριο, κυρίως λόγω της πίεσης των ανταρτών του κόμματός της που δεν θέλουν η Βρετανία να παραμείνει δεσμευμένη με τους κοινοτικούς κανόνες ούτε μέρα παραπάνω, η Βρετανίδα πρωθυπουργός φαίνεται πλέον να μην το αποκλείει.

Μία παράταση έστω λίγων μηνών, υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά την αποτυχία σημαντικής προόδου κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις, θα δώσει στο Λονδίνο χρόνο για την επίλυση του ζητήματος των ιρλανδικών συνόρων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση προσανατολίζεται και η Γαλλία, όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ, κάνοντας ωστόσο λόγο για παράταση ενός έτους.

«Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν έως το τελευταίο λεπτό για να πετύχουμε μια συμφωνία με τη Βρετανία. Η κόκκινή μας γραμμή είναι μια συμφωνία που θα αποδυναμώνει την ενιαία αγορά και την Ε.Ε.», υπογράμμισε ο Λεμέρ.

Η ίδια η Μέι επιμένει ότι σε αυτή τη φάση τουλάχιστον η παράταση παραμένει μία ιδέα και τονίζει ότι θα είναι μόνο για μερικούς μήνες. Δεν παύει ωστόσο να είναι μία υποχώρηση, τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ομόλογοί της βάζουν στο συρτάρι τα σχέδια σύγκλησης έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Νοέμβριο, λόγω «ανεπαρκούς προόδου».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.