Brexit: Οι επιχειρήσεις φωνάζουν «αρκετά!»

Για τις επιχειρήσεις η απόφαση των Βρετανών βουλευτών να απορρίψουν τη Συμφωνία Αποχώρησης μετά και τις νέες νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις της Ε.Ε., παρατείνει μία αγωνία, η οποία τις έχει εδώ και καιρό αναγκάσει να παγώσουν επενδυτικά σχέδια και να καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Οι επιχειρήσεις στη Βρετανία προετοιμάζονται εδώ και μήνες για ένα χαώδες διαζύγιο, δαπανώντας εκατομμύρια δολάρια για την αποθήκευση αγαθών, προσαρμόζοντας τις πρακτικές τους σε διαφορετικά ρυθμιστικά πλαίσια και προσπαθώντας να προβλέψουν τις επιπτώσεις από τα προβλήματα, που θα προκύψουν στα σύνορα στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit.

H απόρριψη της συμφωνίας από τη Βουλή καθιστά μεν πιο πιθανή την αναβολή της ημερομηνίας εξόδου, αλλά και κρατά ζωντανό το εφιαλτικό σενάριο του no deal.

«Αρκετά πια!» σχολίασε η Κάρολιν Φέαρμπερν, γενική διευθύντρια της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Επιχειρήσεων. «Απαιτείται νέα προσέγγιση από όλα τα κόμματα. Θέσεις εργασίας και ζωές εξαρτώνται απ΄΄ο αυτό» τόνισε.

Η συνομοσπονδία που είχε καλέσει τους βουλευτές να αποδεχθούν τη συμφωνία της Μέι, τώρα θέλει η αναβολή να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη, ώστε να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα, αλλά και να διασφαλιστεί ότι θα αποτραπεί το άτακτο Brexit.

Οι ενώσεις των φαρμακευτικών, των ναυτιλιακών και εταιρειών άλλων κλάδων επίσης εξέδωσαν ανακοινώσεις μετά την ήττα της Μέι στη Βουλή και κάλεσαν τους βουλευτές να αποφύγουν μία έξοδο χωρίς συμφωνία. Εκπρόσωποι μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως της αμερικανικής Ford και της γερμανικής Volkswagen, επίσης ζήτησαν από τους βουλευτές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουν το no deal.

Yπενθυμίζεται ότι σήμερα θα διεξαχθεί ψηφοφορία στη Βουλή για το εάν θα επιτραπεί μία έξοδος χωρίς Συμφωνία. Αν η πρόταση αυτή απορριφθεί- όπως αναμένεται- τότε αύριο, Πέμπτη θα διεξαχθεί ψηφοφορία για παράταση του Άρθρου 50. Δεν έχει προβλεφθεί- προς το παρόν τουλάχιστον- ψηφοφορία για το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος. Το Εργατικό Κόμμα έχει καλέσει την Μέι να προκηρύξει γενικές εκλογές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.