Brexit: Η Μέι καλεί τον Κόρμπιν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Νέο γύρο συζητήσεων για το Brexit πρόκειται να εκκινήσουν η Βρετανίδα πρωθυπουργός και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Με έναν τόνο συμφιλίωσης, επιλέγοντας να επικεντρωθεί στο γεγονός ότι αμφότεροι συμφωνούν ότι η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συμφωνία, η Μέι απάντησε στην επιστολή που της έστειλε την περασμένη εβδομάδα ο πολιτικός της αντίπαλος, απορρίπτοντας ωστόσο το σχέδιό του για την τελωνειακή ένωση.

Στο κυρίως μενού της νέας συνάντησης των δύο πολιτικών, σύμφωνα με την επιστολή της Μέι που δόθηκε στη δημοσιότητα, θα πρέπει να βρίσκονται οι «ενναλακτικές διατάξεις» για το backstop, το λεγόμενο δίχτυ ασφαλείας που προτείνουν οι Βρυξέλλες για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων.

Ακριβής ημερομηνία για το νέο ραντεβού Μέι – Κόρμπιν δεν έχει οριστεί, σύμφωνα με το BBC. Υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου ωστόσο, επιθυμία της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι να πραγματοποιηθεί το «συντομότερο δυνατό».

«Είναι καλό που συμφωνούμε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. με μία συμφωνία και πως το επείγον θέμα να βρεθεί συμφωνία που θα σέβεται τις δεσμεύσεις μας προς τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας μπορεί να βρει στήριξη στο Κοινοβούλιο και μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε., χωρίς να αναζητηθεί σενάριο εκλογών ή δεύτερο δημοψήφισμα», αναφέρεται στην επιστολή της Μέι.

Ο Κόρμπιν ωστόσο έχει επανειλημμένως ζητήσει εκλογές εάν η Μέι δεν καταφέρει να περάσει τη συμφωνία από τη βρετανική Βουλή, ενώ δέχεται πιέσεις από ορισμένους βουλευτές του να πιέσει με τη σειρά του για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Τα πέντε αιτήματα που έθεσε στην επιστολή του ο Κόρμπιν αφορούν μία μόνιμη τελωνειακή ένωση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε., στην οποία η Βρετανία θα έχει λόγο σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες, στενή ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων στην αγορά εργασίας, συνεχή συμμετοχή σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες και χρηματοδοτικά προγράμματα, συνεχή συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα ασφάλειας, περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης

Ενόσω Μέι και Κόρμπιν ετοιμάζονται για τις νέες συνομιλίες, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ και ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ θα έχουν σήμερα συνομιλίες στο Στρασβούργο, καθώς οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες συζητούν τις προτεινόμενες αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.