Brexit: Στην τελική ευθεία πριν από τη σύνοδο κορυφής

Στην τελευταία και πιο κρίσιμη ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης εισέρχονται οι συνομιλίες για το Brexit, έπειτα από μία μακρά νύχτα διαπραγματεύσεων κατά την οποία υπήρχε διάχυτη η αισιοδοξία ότι Βρετανία και Ε.Ε. έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, δέχτηκε το τελεσίγραφο των Βρυξελλών και έκανε υποχώρησε στα ιρλανδικά σύνορα, εξασφαλίζοντας ενδεχομένως μία συμφωνία την οποία θα κληθεί στη συνέχεια «να πουλήσει» στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Εφόσον η Ντάουνινγκ Στριτ δώσει το πράσινο φως, το σχέδιο της συμφωνίας μπορεί να δημοσιευθεί σήμερα, υποστήριζαν χθες το βράδυ ανώτατοι Ευρωπαίοι και Βρετανοί αξιωματούχοι. Σύμφωνα με την «Guardian», οι διαπραγματευτικές ομάδες συμφώνησαν επί της αρχής ότι θα υπάρχει τελωνειακό σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, μία συμφωνία την οποία είχε απορρίψει η προκάτοχός του Τζόνσον, η Τερέζα Μέι, εκτιμώντας ότι όλοι οι Βρετανοί πρωθυπουργοί θα έκαναν το ίδιο στη θέση της.

Το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ δεν διέψευσε ούτε όμως επιβεβαίωσε. Οι συζητήσεις ήταν «εποικοδομητικές», αλλά «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», ανέφεραν πηγές από το περιβάλλον του Βρετανού πρωθυπουργού. Περισσότερες πληροφορίες αναμένονται αργότερα σήμερα από τα χείλη του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε., τον Μισέλ Μπαρνιέ, όταν θα ενημερώσει σχετικά τους επιτρόπους και τους πρεσβευτές.

Εάν όντως η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε σε μεγάλες υποχωρήσεις – ακόμη μεγαλύτερες και από τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης Μέι – ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πρέπει να εξηγήσει γιατί και κυρίως να κερδίσει την εμπιστοσύνη των βουλευτών. Το «κοινό» είναι δύσκολο, δεδομένου ότι σε αυτό περιλαμβάνεται το DUP, το μικρό ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας και οι σκληροπυρηνικοί Τόρις, οι 50 ευρωσκεπτικιστές της ομάδας ERG.

Πηγή της «Guardian», η οποία βρίσκεται κοντά και στα δύο στρατόπεδα, εκτιμά ότι μία τέτοια συμφωνία θα είναι «πολύ δύσκολο να την καταπιεί» το DUP. Μέχρι στιγμής όμως, άπαντες τηρούν στάση αναμονής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.