Brexit: Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την περίπτωση μη συμφωνίας

Δράσεις έκτακτης ανάγκης σε τομείς προτεραιότητας που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο περιγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε έγγραφό της.

Πρόκειται για τα θέματα διαμονής και θεωρήσεων, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τις αεροπορικές μεταφορές, τα τελωνεία, τους υγειονομικούς κανόνες, τη μεταφορά των προσωπικών δεδομένων και την πολιτική για το κλίμα.

«Εργαζόμαστε για μια συμφωνία. Αυτή είναι η προτιμώμενη επιλογή μας. Αλλά είναι σημαντικό να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια», δήλωσε από το Στρασβούργο ο πρώτος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το Σώμα των Επιτρόπων ενέκρινε σήμερα δύο νομοθετικές προτάσεις για την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας της Ε.Ε. στον τομέα των θεωρήσεων και της ενεργειακής απόδοσης, προκειμένου να ληφθεί υπ’ όψιν η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τέλος, δημοσιεύτηκε ειδικό έγγραφο στο οποίο περιλαμβάνονται εκτενείς πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές που θα επέλθουν -σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας- όσον αφορά τα πρόσωπα που ταξιδεύουν μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου, και αντιστρόφως.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, στην περίπτωση μη συμφωνίας, μετά τις 29 Μαρτίου 2019 θα χρειαστούν ορισμένοι έλεγχοι εισόδου και εξόδου στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Τα εμπορεύματα που εισέρχονται στην Ε.Ε. από το Ηνωμένο Βασίλειο -και συγκεκριμένα ζωικής προέλευσης- μπορούν επίσης να υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους και σε άλλους συναφείς ελέγχους και περιορισμούς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.