Brexit: Tο σχέδιο για να αποτραπεί το χάος στον τραπεζικό τομέα

Καθώς η Τερέζα Μέι αδυνατεί να καταλήξει σε μία συμφωνία, που θα λάβει την έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων και η προθεσμία της 29ης Μαρτίου για την έξοδο της χώρας από την κοινότητα πλησιάζει επικίνδυνα, Λονδίνο και Βρυξέλλες φέρονται να έχουν καταλήξει σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα αποτρέπει το χάος και την καταστροφή στον χρηματοοικονομικό τομέα. Αυτό μεταδίδει το Bloomberg και παρουσιάζει τις κινήσεις που έχουν γίνει.

Οι αρχικές προσδοκίες ότι οι τράπεζες θα διατηρήσουν πλήρη πρόσβαση στην ενιαία εσωτερική αγορά με τα λεγόμενα δικαιώματα διαβατηρίου διαψεύστηκαν γρήγορα, με τις τράπεζες και τις άλλες επιχειρήσεις των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να λαμβάνουν μία σειρά από μέτρα για είναι έτοιμες για το διαζύγιο.

Τι έχουν κάνει οι τράπεζες

Βρετανικές τράπεζες και ασφαλιστικές έχουν ήδη αποκτήσει ή αιτηθεί άδειας για λειτουργία στην Ε.Ε., ενώ ορισμένες έχουν μεταφέρει δραστηριότητες σε άλλο κράτος μέλος της Ένωσης των 27. Πέντε από τις κορυφαίες τράπεζες που θέλουν να διατηρήσουν τους πελάτες τους στην ηπειρωτική Ευρώπη σχεδιάζουν σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg να μεταφέρουν ενεργητικό αξίας 750 δισ. ευρώ στη Φραγκφούρτη.

Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουν ότι οι νέες δραστηριότητές τους θα έχουν επαρκή χρηματοδότηση, σε ευθυγράμμιση με τις εποπτικές αρχές, όπως η ΕΚΤ. Αρκετοί εργαζόμενοι ετοιμάζονται επίσης να μετακινηθούν. Ωστόσο οι αρχικοί υπολογισμοί για μετεγκατάσταση 20.000 θέσεων αποδείχθηκαν μάλλον υπερβολικοί. Οι τράπεζες περιμένουν να δουν τι ακριβώς θα γίνει πριν λάβουν την οριστική απόφαση για τη μεταφορά προσωπικού, η οποία είναι δαπανηρή υπόθεση.

Τι έχουν κάνει οι ρυθμιστικές αρχές

Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες έχουν πραγματοποιήσει ρυθμίσεις ώστε οι επιχειρήσεις του μπλοκ να μπορούν να χρησιμοποιούν σημαντικές υποδομές αγορών στο Λονδίνο ακόμη και σε περίπτωση no deal. Θα έχουν για παράδειγμα πρόσβαση στην μονάδα εκκαθάρισης του LSE καθώς και σε κεντρικά αποθετήρια μετοχών. Οι ρυθμιστικές αρχές Βρετανίας και Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει επίσης για στενή συνεργασία στην εποπτεία αμοιβαίων κεφαλαίων και hedge funds, κάτι που σημαίνει ότι επενδυτικά κεφάλαια τρισεκατομμυρίων δολαρίων μπορούν να παραμείνουν υπό τη διαχείριση traders στο Λονδίνο.

Τι μένει να γίνει

Ασκούνται πιέσεις από τον κλάδο στις Βρυξέλλες να επιτρέψει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεχίσουν να αγοράζουν και να πωλούν μετοχές και παράγωγα στις πλατφόρες συναλλαγών της Βρετανίας, όπως σήμερα, ανεξάρτητα από το τι μορφή θα λάβει το Brexti. Nα υπάρξει δηλαδή η ίδια ρύθμιση, που συμφωνήθηκε και για τους οίκους εκκαθάρισης. Δεν είναι σίγουρο εάν θα δεχθεί κάτι τέτοιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.