Διευκρινίσεις Τραμπ περιμένει η Τουρκία για τις ζώνες ασφαλείας στη Συρία

Η Τουρκία αναμένει το αποτέλεσμα της δέσμευσης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας στη Συρία, σχέδιο που η Άγκυρα υποστηρίζει εδώ και χρόνια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χουσεΐν Μουφτούογλου.

Την Τετάρτη, ο κ. Τραμπ είχε δηλώσει ότι «σίγουρα θα δημιουργήσουμε ζώνες ασφαλείας στη Συρία» για τους πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη βία. Σύμφωνα με έγγραφο το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει τις επόμενες από το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καταρτίσουν σχετικό σχέδιο.

«Έχουμε δει το αίτημα του προέδρου για τη διενέργεια έκθεσης. Αυτό που είναι σημαντικό είναι τα αποτελέσματα της έκθεσης αυτής και το είδος της πρότασης που θα προκύψει από αυτή», δήλωσε ο κ. Μουφτούογλου.

«Η δημιουργία ζωνών ασφαλείας είναι κάτι που ζητούσε εξ αρχής η Τουρκία. Το καλύτερο παράδειγμα είναι στην Τζαραμπλούς», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια πόλη κοντά στα τουρκικά σύνορα που απελευθερώθηκε τον Αύγουστο από το Ισλαμικό Κράτος, χάρη στην επέμβαση Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών που υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

Εκείνο τον μήνα η Τουρκία ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, στέλνοντας στη χώρα ειδικές δυνάμεις, άρματα μάχης και πολεμικά αεροσκάφη σε μια προσπάθεια να εκδιώξει το Ι.Κ. από έναν διάδρομο σε μια περιοχή στη μεθόριο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας και να εμποδίσει τους Κούρδους μαχητές να τη θέσουν υπό τον έλεγχό τους.

Χάρη στην επιχείρηση, έχουν εκδιωχθεί οι τζιχαντιστές από την τελευταία περιοχή που ήλεγχαν στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών και έχει δημιουργηθεί ντε φάκτο μία ζώνη ασφαλείας.

Με το προεδρικό διάταγμα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σηματοδοτεί μια αλλαγή στη στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στην κρίση στη Συρία. Ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα απέφευγε να κάνει αυτό το βήμα φοβούμενος ότι οι ΗΠΑ θα εμπλακούν πολύ περισσότερο στον πόλεμο.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας, καλείται σε διάστημα 90 ημερών μετά την υπογραφή αυτού του διατάγματος να καταρτίσει ένα σχέδιο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία και στη γύρω περιοχή στην οποία οι Σύροι εκτοπισμένοι θα μπορούν να αναμένουν τη μετεγκατάστασή τους σε τρίτη χώρα ή τον επαναπατρισμό τους», αναφέρεται στο προσχέδιο του προεδρικού διατάγματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.