Ε.Ε.: Συζήτηση για την πολιτική συνοχή των «27» μετά το 2020

Το μέλλον της πολιτικής συνοχής των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2020, με βάση την πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε η Επιτροπή σχετικά με την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή, συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της Εσθονίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Γιάκ Αμπ, μετά το πέρας της συνεδρίασης, σημείωσε ότι παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί, υπάρχουν ακόμα σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών και ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς την κατεύθυνση, στην οποία θα πρέπει να κινηθεί το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2021.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα της συζήτησης θα ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει η Επιτροπή για την προετοιμασία νέας νομοθετικής δέσμης σχετικά με την πολιτική συνοχής μετά το 2020, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί το προσεχές έτος.

Ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο πρόσθετων προϋποθέσεων στην απορρόφηση κονδυλίων και τη σύνδεσή τους με τον σεβασμό του κράτους δικαίου και την αλληλεγύη, η αρμόδια για την πολιτική συνοχής επίτροπος, Κορίνα Κρέτσουν απάντησε, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ότι είναι νωρίς ακόμα για μία τελική απάντηση, ενώ εξέφρασε την προσωπική άποψή της, η οποία είναι κατά της εισαγωγής επιπλέον προϋποθέσεων.

«Με αυτόν τον τρόπο θα τιμωρούνται οι πολίτες για τα λάθη των κυβερνήσεων», ανέφερε η Κ. Κρέτσου, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί ένας άλλος μηχανισμός, που να συνδέει τις υποχρεώσεις των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου και την αλληλεγγύη με τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Ερωτηθείς σχετικά με το κενό στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο μετά το 2021 που θα δημιουργηθεί λόγω Brexit, ο Εσθονός υπουργός είπε ότι υπάρχουν δύο επιλογές: είτε να συμβάλουν περισσότερο τα 27 κράτη-μέλη, είτε να μειωθούν τα κονδύλια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.