Έλληνας κάτοικος Ισραήλ: «Καταφανής αποτυχία των δυνάμεων ασφαλείας η εισβολή κουκουλοφόρων της Χαμάς»

«Το γεγονός ότι βρέθηκαν κουκουλοφόροι Παλαιστίνιοι σε δρόμους μεθοριακών πόλεων του Ισραήλ, δείχνει μία καταφανή αποτυχία των δυνάμεων ασφαλείας», δηλώνει ο Δρ. Γαβριήλ Χαρίτος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Μπεν Γκουριόν, που ζει την πολεμική κατάσταση που έχει ξεσπάσει στην περιοχή με τη Χαμάς.

Οι σειρήνες ακούγονται συνεχώς στην Ιερουσαλήμ, όπως και εκρήξεις, αφού η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ άρχισε από τις 06:30 το πρωί του Σαββάτου (7.10.2023), δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δρ. Γαβριήλ Χαρίτος στην ΕΡΤ.

«Αυτή τη στιγμή ακούω κρότους βορειοδυτικά έξω από την πόλη. Οι ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας είχαν κατεύθυνση όχι μόνο τις πόλεις της μεθορίου, αλλά και το Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις μέχρι το πιο βόρειο σημείο του κεντρικού Ισραήλ», είπε ο καθηγητής και επισήμανε ότι 2 φορές ακούστηκαν σειρήνες στην Ντιμόνα, μία πόλη στο νότιο Ισραήλ όπου υπάρχουν και πυρηνικά εργοστάσια.

«Στο διάγγελμά του ο επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, Μοχάμαντ Ντεφ, μιάμιση ώρα μετά από την αρχή των εκτοξεύσεων, ανακοίνωσε ότι αρχίζει η επιχείρηση «θύελλα του Αλ-Άκσα» και τη συνέδεσε με τον αυξημένο αριθμό Εβραίων πιστών που στη διάρκεια των εορτών τους, ανέβηκαν στο προαύλιο του τεμένους Αλ-Ακσα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ» ανέφερε ο κ. Χαρίτος.

Παράλληλα διέψευσε τις πληροφορίες πως ισλαμιστές έχουν μπει στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβιβ. «Δεν ισχύει αυτό. Έχουν εισέλθει όμως ομάδες από κουκουλοφόρους Παλαιστινίους σε πόλεις της μεθορίου που η ονομασία τους δεν ανακοινώνεται για λόγους ασφαλείας και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο».




«Λειτούργησε η αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ»
«Η αντιπυραυλική ασπίδα που διαθέτει το Ισραήλ φυσικά και λειτούργησε για αυτό και ενώ όπως είπε ο Μοχάμαντ Ντεφ από τις 6:30 έως τις 8:30 το πρωί έχουν εκτοξευτεί 5.000 ρουκέτες, δεν έφτασαν ποτέ στο έδαφος του Ισραήλ γιατί σε αυτή την περίπτωση θα επικρατούσε πανικός, πράγμα που εγώ δεν βλέπω», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Όπως σημείωσε «η συγκεκριμένη σημερινή πυραυλική επίθεση είναι γεγονός ότι ξάφνιασε την κοινωνία του Ισραήλ. Το γεγονός ότι βρέθηκαν κουκουλοφόροι Παλαιστίνιοι να είναι σε δρόμους των μεθοριακών πόλεων, δείχνει μία καταφανή αποτυχία από την πλευρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός αυτό καθώς είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Έχει αποφασιστεί ότι σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την οριογραμμή του Ισραήλ με τη Γάζα ισχύουν ειδικοί περιορισμοί».

«Έχει ανακοινωθεί έκτακτη συνεδρίαση του ισραηλινού ΚΥΣΕΑ για να αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης. Όμως το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη ανακοινώσει τοπική επιστράτευση εφέδρων στο νότιο Ισραήλ» ενημέρωσε ο κ. Χαρίτος ενώ συμπλήρωσε πως «φορείς των εφέδρων που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες για τη δικαστική μεταρρύθμιση ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους και ότι θα υπακούσουν στην κυβέρνηση και θα επιστρατευτούν».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.