Ένας χρόνος «κίτρινα γιλέκα»

Δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ετοιμάζονται να κλείσουν επαρχιακούς δρόμους και να κάνουν πορείες σε πολλές πόλεις της γαλλικής επικράτειας αυτό το Σαββατοκύριακο με αφορμή την πρώτη επέτειο ενός από τα πιο ασυνήθιστα και μακροβιότερα κινήματα διαμαρτυρίας στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας. Η κυβέρνηση, η οποία ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μαζική κινητοποίηση, γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού στελεχών και καθηγητών 70 κρατικών νοσοκομείων, βρίσκεται σε επιφυλακή.

Ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που η οργή ξεχείλιζε στους δρόμους της Γαλλίας και χιλιάδες φορούσαν κίτρινα γιλέκα για να διαδηλώσουν ενάντια – αρχικά – στην αύξηση του φόρου καυσίμων. Πολύ γρήγορα, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και οι διαδηλώσεις πήραν τη μορφή κινήματος που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στη γαλλική πολιτική.

Οι διαδηλώσεις υποχρέωσαν τη γαλλική κυβέρνηση να υποχωρήσει σε ελαφρύνσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, που όμως οι διαδηλωτές τού σαφώς αποδυναμωμένου πλέον κινήματος, εξακολουθούν να επιμένουν ότι δεν αρκούν. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, παρόλο που ορκίστηκε να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ότι έμαθε από τις διαδηλώσεις ότι πρέπει να βάλει περισσότερη «ανθρωπιά» σε αυτό που χαρακτηρίστηκε «ανυπόμονος» τρόπος διακυβέρνησης.

Οι τακτικές της αστυνομίας απέναντι τους διαδηλωτές επίσης τέθηκαν στο μικροσκόπιο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία επικαλείται η «Guardian», κατά τη διάρκεια των συχνά βίαιων διαδηλώσεων που συνεχίστηκαν περίπου έναν χρόνο, τραυματίστηκαν 2.500 διαδηλωτές. Επίσης, τραυματίστηκαν περίπου 1.800 αστυνομικοί. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωππίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι 24 διαδηλωτές έχασαν ένα μάτι και πέντε έχασαν το χέρι τους, εξαιτίας της αστυνομικής βίας. Δύο αστυνομικοί σύντομα θα δικαστούν για τη φερόμενη βία εις βάρος των διαδηλωτών.

Καθώς το κίνημα τον «κίτρινων γιλέκων» τούς βρήκε αρχικά απροετοίμαστους, ο Γάλλος πρόεδρος και η κυβέρνησή του προσπαθούν τώρα να προβλέψουν και να αποτρέψουν τα χειρότερα από άλλα κινήματα διαμαρτυρίας, μεταξύ των οποίων και των εργαζομένων στα γαλλικά νοσοκομεία.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, τα συνδικάτα διοργανώνουν εθνική απεργία στις 5 Δεκεμβρίου και μαζί τους σκοπεύουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους τα «κίτρινα γιλέκα». Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της γαλλικής «Le Figaro» αυτήν την εβδομάδα, το 69% των Γάλλων δικαιολογούν το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.