Έντονη ενόχληση των Παλαιστίνιων με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ προκάλεσε εκ νέου την έντονη ενόχληση των Παλαιστινίων, υποτιμώντας δραστικά την έκταση της κατοχής της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη από τους Ισραηλινούς.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα που ο Ντέιβιντ Φρίντμαν προκαλεί την οργή Παλαιστίνιων αξιωματούχων.

Το Ισραήλ κατέχει «μόνο 2% της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη», δήλωσε ο πρεσβευτής σε συνέντευξή του στον ισραηλινό ενημερωτικό ιστότοπο Walla.

«Το Ισραήλ αναγνωρίζεται διεθνώς ως η δύναμη κατοχής του 100% της Παλαιστίνης, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και των περιχώρων της», απάντησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δεύτερος στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Σαέμπ Ερεκάτ.

Οι δηλώσεις του κ. Φρίντμαν δεν είναι μόνο «εσφαλμένες, αλλά αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο, στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και στην ιστορική θέση των ΗΠΑ», δήλωσε. Κατηγόρησε δε τον πρέσβη ότι «επικυρώνει τις πολιτικές κατοχής και προσάρτησης της ισραηλινής κυβέρνησης».

Η Χανάν Ασράουι, επίσης ηγέτιδα της ΟΑΠ, δήλωσε ότι ο Ντ. Φρίντμαν είναι «εντελώς αποκομμένος από την πραγματικότητα» και ζήτησε σε ανακοινωσή της από την αμερικανική κυβέρνηση να «του ζητήσει εξηγήσεις» για την «ηθικά αποκρουστική» στάση του.

Ο Φρίντμαν, ο οποίος ήταν ο δικηγόρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πριν αυτός τον διορίσει πρεσβευτή στο Ισραήλ, είχε ήδη εξοργίσει τους Παλαιστινίους τον Σεπτέμβριο μιλώντας στον ισραηλινό Τύπο για «δήθεν κατοχή» των παλαιστινιακών εδαφών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.