Επιδημία οι αυτοτραυματισμοί εφήβων για να κερδίσουν likes στα social media

Νέα στοιχεία για την εξάπλωση του επικίνδυνου φαινομένου όπου έφηβοι και ιδιαίτερα κορίτσια αυτοτραυματίζονται και να ανεβάζουν στη συνέχεια τις φωτογραφίες ή τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο να κερδίσουν τη συμπάθεια ή την προσοχή, φέρνει στο φως έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Σύμφωνα με την έρευνα διαπιστώθηκε ότι μεταξύ 2011 και 2014 οι αυτοτραυματισμοί κοριτσιών στη Μεγάλη Βρετανία ηλικίας 13 έως 16 ετών αυξήθηκαν κατά 68%. Μάλιστα όπως προέκυψε από ιατρικά αρχεία από 674 παθολόγους, το ποσοστό αυτοτραυματισμού είναι τριπλάσιο στα κορίτσια από ότι στα αγόρια. Η έρευνα κατέδειξε επίσης, ότι το φαινόμενο είναι πιο συχνό σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ένας από τους λόγους για αυτά τα υψηλά ποσοστά θα μπορούσε να είναι η υπερβολική έκθεση των κοριτσιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με τα αγόρια. «Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι τα social media «κανονικοποιούν» αυτά τα περιστατικά και το πιο επικίνδυνο είναι ότι οι έφηβοι μοιράζονται στο διαδίκτυο μεθόδους αυτοκτονίας.

Ωστόσο όπως αναφέρουν ειδικοί της ψυχικής υγείας το φαινόμενο είναι πιο πολύπλοκο. Υπογραμμίζουν ότι η πρώιμη εφηβεία των κοριτσιών προκαλεί περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα και σε μικρότερη ηλικία ενώ, εκτός από το σχολικό στρες αντιμετωπίζουν περισσότερη πίεση που σχετίζεται με την εικόνα του σώματός τους.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι, πέρα από την ψυχολογική βοήθεια που πρέπει να παράσχεται στους νέους, οι γονείς και οι δάσκαλοι έχουν χρέος να ενημερώνουν τα παιδιά τους αναφορικά με τους κινδύνους που σχετίζονται την τον αυτοτραυματισμό στο διαδίκτυο.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό British Medical Journal.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.