Έρχεται προκλητικός: Επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης ζητάει ο Ερντογάν

«Η Συνθήκη της Λωζάνης, που μεταξύ άλλων ορίζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Τουρκίας σε νησιά στο ανατολικό Αιγαίο, χρειάζεται επικαιροποίηση», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα, ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε το μήνυμα ότι οι κακές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι κομμάτι του παρελθόντος και τόνισε πως πρέπει να σφυρηλατήσουμε ένα πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των δύο κρατών. «Αν μπορούμε να σφυρηλατήσουμε την αλληλεγγύη, νομίζω ότι οι σχέσεις των δύο κρατών θα μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω» τόνισε.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως συν τω χρόνω όλες οι συνθήκες χρειάζονται επικαιροποίηση και ότι η Συνθήκη της Λωζάνης χρειάζεται μία επικαιροποίηση. «Αυτή η επικαιροποίηση δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν και αποσαφήνισε πως όταν μιλάει για επικαιροποίηση «μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω». Σημείωσε πως «μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε». Επισήμανε μάλιστα πως υπάρχουν αρκετές κρίσεις που θα μπορούσαν να είχαν διευθετηθεί και πως θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής και διαμήνυσε πως η ασφάλεια και η φιλία μεταξύ των χωρών μας μπορούν να κάνουν περισσότερα για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και τη φιλία μας. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη «να υπερβούμε τις όποιες περιπλοκές» και ότι τα ταξίδια των εμπορικών και των τουριστικών πλοίων θα πρέπει να γίνονται ανενόχλητα.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.