Ευρωβουλή: Nέα πρόεδρος η Ρομπέρτα Μετσόλα

Η Ρομπέρτα Μετσόλα εξελέγη νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Eίναι 43 ετών, από την Μάλτα και ανήκει στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ. Εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία.

Η Μέτσολα θα διαδεχθεί τον Νταβίντ Σασόλι στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχοντας κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία 458 ψήφων.

Ήταν μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων για τη θέση, μαζί με τον Ισπανό Σίρα Ρέγκο (ριζοσπαστική αριστερά), τον Πολωνό Κόσμα Ζλότοφσκι (ECR, ευρωσκεπτικιστές) και τη Σουηδή Άλις Μπα Κούνκε (Πράσινοι).

Στην ομιλία της, η Μετσόλα έθεσε τις προτεραιότητές της θητείας της: από τον εκσυγχρονισμό των κοινοβουλευτικών πρακτικών μέχρι την ενθάρρυνση της διαφορετικότητας και της ανοχής.

Η τελευταία τερμάτισε δεύτερη στην κούρσα, κερδίζοντας 101 ψήφους, με τoν Σίρα να κερδίζει 58 ψήφους. Η θητεία του Σασόλι που έφυγε απο τη ζωή στις 11 Ιανουαρίου, έληγε αυτή την εβδομάδα.

Παραδοσιακά, οι ενδιάμεσες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εναλλάσσονταν σχεδόν πάντα μεταξύ αριστεράς και δεξιάς.

Ποια είναι η Μετσόλα;
Ενθερμη οπαδός της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης η Μετσόλα, εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2013, εκπροσωπώντας το Εθνικιστικό Κόμμα στη Μάλτα. Στη συνέχεια εξελέγη πρώτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο του 2020.

Δικηγόρος με εξειδίκευση στο ευρωπαϊκό δίκαιο και την πολιτική, υπηρέτησε ως Ακόλουθος Νομικής και Δικαστικής Συνεργασίας της Μάλτας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας στην ΕΕ και διετέλεσε νομική σύμβουλος της Ύπατης Εκπροσώπου για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, Κάθριν Άστον.

Η Ρομπέρτα και ο Φινλανδός σύζυγός της Ούκο Μετσόλα (Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού) «κατέβηκαν» στις ευρωεκλογές το 2009. Είναι το πρώτο παντρεμένο ζευγάρι στην ιστορία που έθεσε υποψηφιότητα στις ίδιες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από δύο διαφορετικά κράτη μέλη. Είναι παντρεμένοι από το 2005 και έχουν τέσσερις γιους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.