Γαλλία: Πεδίο μάχης για μία ακόμη νύχτα η Νάντη

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και την Τετάρτη το βράδυ σε συνοικίες της Νάντης, κλιμακώνοντας την ένταση που έχει δημιουργηθεί μετά τον θάνατο νεαρού άνδρα από αστυνομικά πυρά, το βράδυ της Τρίτης. Τα επεισόδια καταδίκασε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και υποσχέθηκε «τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια» στην έρευνα.

«Εκφράζω την πιο σθεναρή καταδίκη μου γι’ αυτές τις ύποπτες ενέργειες και αυτή τη βία», δήλωσε ο πρωθυπουργός από το δημαρχείο της Νάντης.

Έντεκα άνθρωποι προσήχθησαν στη συνοικία Μπρέιγ, όπου σκοτώθηκε ο νεαρός άνδρας, και άλλος ένας στην Γκαρζ-λε-Γκονές, στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, απ’ όπου καταγόταν και όπου ξέσπασαν επίσης συγκρούσεις, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της έρευνας. «Τα πρόσωπα αυτά συνελήφθησαν για επεισόδια βίας, εκτόξευση εμπρηστικών βομβών και απόπειρα εμπρησμού», δήλωσε η πηγή αυτή.

Δεκάδες οχήματα πυρπολήθηκαν και πάλι σε τέσσερις «ευαίσθητες» συνοικίες, μεταξύ των οποίων η Μπρέιγ. Δημόσια κτίρια υπέστησαν ζημιές, περιλαμβανομένου ενός αστυνομικού τμήματος, και περίπου δώδεκα εμπορικά καταστήματα πυρπολήθηκαν.

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, οι δυνάμεις της τάξης αντιμετώπισαν «ορισμένες μικροομάδες» προτού αποκατασταθεί η ηρεμία τα ξημερώματα.

Ο νεαρός, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για «κλοπή στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας», προσπάθησε να διαφύγει κάνοντας όπισθεν, σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Νάντης Πιερ Σενές.

Ένας αστυνομικός ακολούθησε το όχημα προτού πυροβολήσει μία φορά τον οδηγό, τραυματίζοντάς τον στον λαιμό. Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα, ο οδηγός προσπάθησε να «διαφύγει πέφτοντας με την όπισθεν πάνω σε έναν αστυνομικό», κάτι που δεν επιβεβαίωσε ο εισαγγελέας, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Η γενική επιθεώρηση της εθνικής αστυνομίας (IGPN) έχει αναλάβει την έρευνα και οι ερευνητές απηύθυναν έκκληση σε αυτόπτες μάρτυρες να προσέλθουν και να καταθέσουν προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες του θανάτου, τον οποίο οι διαδηλωτές χαρακτήρισαν «αστυνομική υπέρβαση εξουσίας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.