Gazprom: Αβάσιμες οι αιτιάσεις της Κομισιόν

Aπέρριψε η Gazprom τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε βάρος της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένει πως το θέμα θα διευθετηθεί μετά από διαβουλεύσεις της Ε.Ε. με τη ρωσική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός θεωρεί αβάσιμες τις αιτιάσεις που προέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιμένοντας ότι η τιμολόγηση και άλλες πολιτικές της ήταν σύμφωνες με τη νομοθεσία.

«Η Gazprom αναμένει την επίλυση αυτής της κατάστασης στο πλαίσιο της συμφωνίας, που έχει επιτευχθεί μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να βρεθεί μία αποδεκτή λύση για την αντιμονοπωλιακή έρευνα σε διακυβερνητικό επίπεδο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε την εταιρεία για υπερβολικές χρεώσεις στην Ανατολική Ευρώπη και για παρακώλυση του ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με την επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η Gazprom απαγόρευε σε Ευρωπαίους πελάτες της να πωλούν το αέριό της σε άλλες χώρες, ενώ ασκούσε πιέσεις στις κυβερνήσεις προκειμένου να στηρίξουν τα συμφέροντά της σε ό,τι αφορά την κατασκευή αγωγών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία, βασικός ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης, παρακώλυσε τον διασυνοριακό ανταγωνισμό, ενώ επέβαλε υπερβολικές χρεώσεις σε πέντε χώρες.
«Θεωρούμε ότι η (Gazprom) ίσως δημιούργησε τεχνητά εμπόδια, αποτρέποντας τη μεταφορά αερίου από ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης προς άλλα κράτη, κάτι που παρεμποδίζει τον διασυνοριακό ανταγωνισμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Βεστάγκερ.

Όπως υποστηρίζει, «η διατήρηση του διαχωρισμού των εθνικών αγορών φυσικού αερίου επίσης επέτρεψε στην Gazprom να χρεώνει τιμές που, σε αυτό το στάδιο, θεωρούμε αθέμιτες».
Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012, αρχικά αφορούσε την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία και την Λιθουανία.
«Η Gazprom κατέχει δεσπόζουσα θέση σε όλες αυτές τις αγορές» είπε η Βεστάγκερ σε συνέντευξη τύπου και πρόσθεσε ότι κάνει κατάχρηση αυτής της θέσης.

«Η Gazprom είχε τη δυνατότητα να χρεώνει υψηλότερες τιμές σε ορισμένες χώρες, χωρίς να φοβάται εισαγωγή φυσικού αερίου από χώρες όπου οι τιμές ήταν χαμηλότερες», δήλωσε η επίτροπος, αναφερόμενη στις συμβάσεις με τις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής καθώς και την πρώην κομμουνιστική Πολωνία και Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τη Βεστάγκερ, οι τιμές σε κάποιες χώρες ήταν έως και 40% υψηλότερες συγκριτικά με άλλες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.