Νουθεσίες Γέλεν προς τον Τραμπ

Στις πολιτικές που προτίθεται να εφαρμόσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εστίασε η επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, κατά τη διάρκεια της ακρόασής της ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας.

Σχολιάζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές της νέας διακυβέρνησης, σημείωσε ότι «είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε» τι αλλαγές θα επέλθουν, σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και πώς οι επιπτώσεις αυτών, θα επιδράσουν στην οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «κάθε σχέδιο περικοπής φόρων ή αύξησης δαπανών, θα πρέπει να διατηρεί τον αμερικανικό προϋπολογισμό σε ένα βιώσιμο επίπεδο».

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προαναγγείλει την κατάθεση ενός σχεδίου μείωσης της εταιρικής φορολογίας, ενώ προεκλογικά, είχε δεσμευθεί για τη σημαντική τόνωση των δημόσιων δαπανών, ιδίως στον κλάδο των υποδομών.

Η Γέλεν παράλληλα, χαρακτήρισε αναγκαία τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, η οποία συνιστά προϋπόθεση για την τόνωση της ανάπτυξης και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου.

Την ίδια ώρα, ως προς τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη «σταδιακής αύξησης» των αμερικανικών επιτοκίων. «Η οικονομία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με μετριοπαθή ρυθμό, γεγονός το οποίο επιτρέπει στη Federal Reserve να αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια» ανέφερε, η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας.

Στις επερχόμενες συνεδριάσεις, εξήγησε η Γέλεν, η Fed θα εξετάσει τα μακροοικονομικά μεγέθη, προκειμένου να αποτιμήσει την πρόοδο τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στον πληθωρισμό.

«Ένα συνεχιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας, τότε η περαιτέρω προσαρμογή των επιτοκίων θα θεωρείται ως η πλέον κατάλληλη» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.

Σημειώνεται ότι το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ βρίσκεται στο εύρος 0,50% – 0,75%, με την Τζάνετ Γέλεν να έχει προαναγγείλει τρεις γύρους αυξήσεων, εντός του 2017.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.