Γιατί η Μόσχα στρώνει κόκκινο χαλί στον Σι

Η απομόνωση της Ρωσίας από τη Δύση βάζει την Κίνα με ορμή στο επίκεντρο του ετήσιου επενδυτικού φόρουμ της χώρας, που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα. Μόσχα και Πεκίνο θέλουν να θωρακίσουν τους δεσμούς τους όχι μόνο στο οικονομικό μέτωπο, αλλά επίσης σε πολιτικό και στρατιωτικό στέλνοντας μήνυμα προς ΗΠΑ και Ε.Ε.

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ηγείται μίας εντυπωσιακής αποστολής άνω των 1.000 Κινέζων αξιωματούχων και επιχειρηματιών στην επίσημη επίσκεψή του, που έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις της Ρωσίας με τους διεθνείς επενδυτές μετράει βαρομετρικό χαμηλό, μετά και τη σύλληψη του Μάικλ Κάλβι, βετεράνου της αμερικανικής αγοράς private equity.

Στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, που ανοίγει σήμερα, Πέμπτη, τις πύλες του, η Μόσχα ελπίζει να εξασφαλίσει σημαντικά deals με τον δράκο της Ασίας, παρά την επιβραδυνόμενη ανάπτυξή του. Οι φιλοδοξίες της όμως σε καμία περίπτωση δεν σταματούν εκεί.

«Μεταξύ των ξένων ομολόγων μου, ο πρόεδρος Πούτιν είναι ο πιο στενός σύμμαχος και φίλος. Εκτιμώ βαθύτατα τη φιλία μας» δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Σι Τζινπίνγκ, ενόψει της επίσκεψής του. Χθες ύστερα από συνομιλίες τριών ωρών, οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν για μία «νέα εποχή» στις σχέσεις. «Επιβεβαιώσαμε ότι οι θέσεις Ρωσίας και Κίνας σε όλα τα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα είναι κοντά ή συμπίπτουν» τόνισε ο Βλάντιμιρ Πούτι και έκανε λόγο για βαθύτερη πολιτική και στρατιωτική συνεργασία.

Εταιρείες των δύο χωρών υπέγραψαν μία σειρά σημαντικών συμφνωιών. Μεταξύ αυτών και η Huawei εξασφάλισε συμβόλαιο με την MTS για την ανάπτυξη δικτύου 5G στη Ρωσία. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη την ώρα που οι ΗΠΑ της κλείνουν την πόρτα και ζητούν από την Ευρώπη να πράξει το ίδιο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.