H Μέρκελ θέλει να πει αντίο στο λιγνίτη, αλλά όχι και στις θέσεις εργασίας

H σχεδιαζόμενη «έξοδος» της Γερμανίας από τον άνθρακα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, καλείται από τη μία να δώσει τέλος στην εξόρυξη και καύση του πιο επιβλαβούς για το περιβάλλον ορυκτού καυσίμου, χωρίς να πυροδοτήσει ανησυχίες για μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας.

Σήμερα, Τρίτη, η καγκελάριος συναντάται με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων στα οποία τα ανθρακωρυχεία και εργοστάσια λιγνίτη εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Καλούνται όλοι μαζί να εξηγήσουν έως τον επόμενο μήνα πώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα εγκαταλείψει ένα καύσιμο, στο οποίο εξακολουθεί να στηρίζει τα 2/5 της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και το οποίο προσφέρει εργασία σε περισσότερους από 50.000 εργαζομένους.

Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες αντιμετωπίζουν την αντίθεση του λαϊκιστικού AfD στην απόφαση για μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μάλιστα εντός του έτους θα δώσουν μάχη σε τρία ανατολικά κρατίδια, που στηρίζονται στο λιγνίτη για απασχόληση, αλλά και ηλεκτροδότηση.

Τα τελευταία χρόνια ειδικά οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν υποστεί μεγάλες διαρροές ψήφων προς το AfD, αλλά και το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) από την εργατική τάξη, που παραδοσιακά τους στήριζε. H βάση αυτή είχε αρχίσει να συρρικνώνεται ήδη επί Σρέντερ, με τις πρώτες περικοπές στο κοινωνικό κράτος και μετά συνεχίστηκε με τη συμμετοχή του SPD στους μεγάλους κυβερνητικούς συνασπισμούς με το CDU της Μέρκελ τα τελευταία χρόνια. Η κρίση αναμφίβολα συνέβαλε σε αυτήν την τάση.

Σήμερα υπάρχει μία επιπλέον πρόκληση για την κυβέρνηση. Η απομάκρυνση από το λιγνίτη έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η γερμανική οικονομία όχι απλώς κατεβάζει ταχύτητα, αλλά βρίσκεται σε τροχιά συρρίκνωσης. Το τρίτο τρίμηνο είδε το ΑΕΠ της να μειώνεται για πρώτη φορά από το 2015, τάση που εκτιμάται ότι συνεχίστηκε και το τέταρτο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται ήδη σε τεχνική ύφεση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.