Οι «Φίλοι της Συρίας» δεν θα συμβάλουν στην ανοικοδόμηση εάν δεν φύγει ο Άσαντ

Οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες που αντιτίθενται στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ προειδοποίησαν ότι δεν θα στηρίξουν την ανοικοδόμηση της χώρας μέχρις ότου υπάρξει πολιτική μετάβαση «μακριά από τον Άσαντ», δήλωσε τη Δευτέρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Η ομάδα «Φίλοι της Συρίας», στην οποία συμμετέχουν κυρίως δυτικές χώρες και χώρες του Κόλπου, συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σε μια περίοδο που η κρίση στη Συρία, η οποία βρίσκεται στον έβδομο χρόνο της, μοιάζει να είναι λιγότερο επείγουσα, με την προσοχή της διεθνούς κοινότητας να έχει στραφεί στην πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας και την τύχη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

«Πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι να προχωρήσει η πολιτική διαδικασία και να ξεκαθαρίσουμε στους Ιρανούς, τους Ρώσους και το καθεστώς Άσαντ ότι δεν θα στηρίξουμε την ανοικοδόμηση της Συρίας μέχρις να υπάρξει πολιτική διαδικασία και αυτό σημαίνει, όπως το αναφέρει και η Απόφαση 2254, μετάβαση μακριά από τον Άσαντ», επεσήμανε ο Μπ. Τζόνσον.

Τις δηλώσεις αυτές ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου τις έκανε μετά τη συνάντηση των περίπου 14 χωρών που στηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση, μεταξύ αυτών η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει υιοθετήσει οδικό χάρτη μετάβασης για τη Συρία μέσω της ειρηνευτικής διαδικασίας που γίνεται στη Γενεύη υπό την αιγίδα του οργανισμού.

Η Ρωσία ενεπλάκη στον πόλεμο το 2015 στηρίζοντας τον Άσαντ και αλλάζοντας τα δεδομένα επί του πεδίου υπέρ του Σύρου προέδρου. Στο μεταξύ η μετριοπαθής αντιπολίτευση παραπαίει και οι ΗΠΑ έχουν σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείψει τις διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση της κρίσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.