Η ιταλική κυβέρνηση συνδέει τον νέο εκλογικό νόμο με ψήφο εμπιστοσύνης

Με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αποφάσισε να συνδέσει, η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι, την έγκριση του νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος προβλέπει ότι οι έδρες βουλής και γερουσίας θα κατανέμονται κατά δυο τρίτα με απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο βάσει του πλειοψηφικού συστήματος. Την απόφαση ανακοίνωσε η υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο, ‘Αννα Φινοκιάρο, εν μέσω διαμαρτυριών των βουλευτών του κινήματος Πέντε Αστέρων.

Ο στόχος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μαζί με την Λέγκα με την Φόρτσα Ιτάλια -οι οποίες στηρίζουν τον νόμο- είναι «να μην χαντακωθεί» το νέο εκλογικό σύστημα ( που δεν προβλέπει σταυρό προτίμησης) με σειρά μυστικών ψηφοφοριών.

Η τελική έγκριση από την βουλή, με ψήφο εμπιστοσύνης (η οποία, έως τώρα, θεωρείται δεδομένη) έχει οριστεί για την Πέμπτη το βράδυ. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η γερουσία, όπου η πλειοψηφία που διαθέτει η κυβερνητική συμμαχία είναι οριακή. Το αριστερό κίνημα Δημοκράτες και Προοδευτικοί (που αποσχίσθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα) ανακοίνωσε ότι δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση κατά την ψηφοφορία και ότι η επιλογή αυτή μπορεί να έχει αστάθμητες συνέπειες σε ό,τι αφορά το μέλλον του Τζεντιλόνι.

Την Τρίτη το πρωί, το υπουργικό συμβούλιο, του οποίου προήδρευσε ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, εκφράσθηκε επίσημα υπέρ της «θωράκισης» του εκλογικού νόμου με την σύνδεσή του με ψήφο εμπιστοσύνης.

Το κίνημα Πέντε Αστέρων, διαμέσου του υποψήφιου πρωθυπουργού του, Λουίτζι Ντι Μάιο, τόνισε ότι πρόκειται για σοβαρότατη κατάχρηση σε βάρος των ίδιων των κανόνων της Δημοκρατίας και πως η απάντηση που θα πρέπει να δοθεί, θα προέλθει από δυναμική κινητοποίηση των μελών του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.