Η Κίνα δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια όπλων στον κόσμο

Η Κίνα κατάφερε να υποσκελίσει τη Ρωσία και να αναδειχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια όπλων στον κόσμο, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Εξαιτίας της έλλειψης διαφάνειας, το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης(SIPRI) εξαιρούσε την Κίνα από την ετήσια κατάταξη των μεγαλύτερων κατασκευαστών όπλων. Τώρα όμως, το SIPRI έχει στη διάθεσή του αξιόπιστες πληροφορίες για τις τέσσερις σημαντικότερες κινεζικές εταιρείες εξοπλισμού για την περίοδο 2015-2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία της SIPRI, οι πωλήσεις εξοπλισμού των τεσσάρων κινεζικών εταιρειών εκτιμάται ότι ανήλθαν στα 54,1 δισ. δολάρια το 2017, γεγονός που τις κατατάσσει μεταξύ των 20 κορυφαίων παραγωγών όπλων παγκοσμίως.

Οι συνολικές πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ ανήλθαν στα 226,6 δισ. δολάρια και της Ρωσίας στα 37,7 δισ. δολάρια.

Ο κινεζικός όμιλος αεροσκαφών Aviation Industry Corporation of China (AVIC) αποτελεί τον έκτο μεγαλύτερο κατασκευαστή όπλων παγκοσμίως, με εκτιμώμενες πωλήσεις για το 2017 στα 20,1 δισ. δολάρια. ενώ η China North Industries Group Corporation (NORINCO) συγκαταλέγεται έκητ, με 17.2 δισ. δολάρια σε πωλήσεις.

Με βάση τα στοιχεία του SIPRI, οι παγκόσμιες δαπάνες για στρατιωτικό εξοπλισμό ανήλθαν στο 1,8 τρισ. δολάρια το 2018, στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, γεγονός που οφείλεται στις αυξημένες δαπάνες από ΗΠΑ και Κίνα. Οι πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ ανήλθαν στα 246 δισ. δολάρια, της Ρωσίας 36,2 δισ. και του Ηνωμένου Βασιλείου 35,1 δισ. δολάρια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.