Η Κομισιόν καλωσορίζει τη συμφωνία CDU – CSU για την υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε «θετική» την προοπτική η Γερμανία να υποδέχεται 200.000 πρόσφυγες τον χρόνο, χωρίς να εκφράσει γνώμη για τη νομιμότητα ενός αριθμού που παρουσιάζεται ως όριο στους κόλπους της πολιτικής οικογένειας της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ο στόχος για ένα ετήσιο όριο στην υποδοχή προσφύγων αναφέρθηκε σε συμβιβαστικό σχέδιο στο οποίο κατέληξαν η Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση (CDU), πρόεδρος της οποίας είναι η καγκελάριος και το αδελφό της κόμμα στη Βαυαρία, Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU).

«Γενικά μιλώντας, μπορούμε να πούμε ότι η Κομισιόν θεωρεί εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι μία χώρα η οποία έχει ήδη δεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες μοιάζει έτοιμη να υποδεχθεί άλλους 200.000 τον χρόνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξη Τύπου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι νόμιμο ένα τέτοιο αριθμητικό όριο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν εξέφρασε θέση.

«Δεν πρόκειται ακόμη για μια κυβερνητική απόφαση», είπε ο Σχοινάς, αρνούμενος να προχωρήσει πιο μακριά σε αυτό το στάδιο.

«Καθώς αποτελεί ακόμη τμήμα των προετοιμασιών για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού στη Γερμανία και δεν πρόκειται ακόμη για μια κυβερνητική πολιτική, δεν μπορούμε να πούμε πολλά υπό τύπον σχολίων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο Σχοινάς υπενθύμισε ότι η Κομισιόν και ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαιρέτισαν κατ΄επανάληψη τον «πρώτης γραμμής ρόλο που διαδραμάτισε η Γερμανία στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και στην ιδέα μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης για τη μετανάστευση».

Πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η επιτευχθείσα συμφωνία θα βοηθήσει να σφυρηλατηθεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός, ενώ οι Πράσινοι, πιθανός εταίρος σε συνασπισμό «Jamaica» (CDU/CSU, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες) είπαν ότι δεν πρόκειται να γίνει πολιτική.

«Επιτύχαμε ένα κοινό αποτέλεσμα το οποίο νομίζω πως είναι μια πολύ, πολύ καλή βάση για να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες με το FDP και τους Πράσινους», είπε η κ. Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον Βαυαρό ομόλογό της, Χορστ Ζεεχόφερ.

Οι Πράσινοι δήλωσαν ότι διαφωνούν με το όριο στη μετανάστευση.

Δεν θα απέτρεπε τις συνομιλίες για έναν συνασπισμό, είπε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ, αλλά τόνισε ότι δεν θα αποτελέσει μέρος της επίσημης συμφωνίας συνασπισμού εφόσον υπάρξει τέτοια.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η συντηρητική ένωσή της θα ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού – πρώτα με το FDP και τους Πρασίνους ξεχωριστά στις 18 Οκτωβρίου και στη συνέχεια σε τριμερές σχήμα στις 20 Οκτωβρίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.