Η υπόθεση Κασόγκι ανεβάζει το γεωπολιτικό θερμόμετρο, παγώνει τα επενδυτικά όνειρα του Ριάντ

Η Σαουδική Αραβία βλέπει το όνειρό της να αναδειχθεί σε επενδυτικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας να σβήνει, εν μέσω σωρείας αντιδράσεων για την υπόθεση Κασόγκι. Η μυστηριώδης εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και οι καταγγελίες ότι δολοφονήθηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης έχουν οδηγήσει το Ριάντ σε τροχιά σύγκρουσης με την Δύση. Σε μία ένδειξη του πόσο σοβαρή θεωρείται η υπόθεση, η Ουάσιγκτον στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο Ριάντ. Ραγδαίες προβλέπονται οι εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της τουρκικής αστυνομίας ότι έχει στην κατοχή της ηχητικό υλικό, που αποδεικνύει ότι δολοφονήθηκε στο προξενείο της Κωνταντινούπολης.

Το βασίλειο των Σαούντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιτρέψει στις τουρκικές αρχές να ερευνήσουν το προξενείο, δύο εβδομάδες αφότου ο Τζαμάλ Κασόγκι μπήκε στο χώρο και δεν ξαναβγήκε ποτέ. Είχαν προηγηθεί απειλές για εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια, αλλά και πληροφορίες που ήθελαν την Σαουδική Αραβία να αναστέλει μεγάλο επενδυτικό συνέδριο, που είχε οργανώσει εδώ και καιρό.

Η απόφασή της να προχωρήσει κανονικά στη διεξαγωγή του συνεδρίου ανάγκασε δεκάδες στελέχη επιχειρήσεων της Δύσης να ακυρώσουν τη δική τους συμμετοχή στο συνέδριο. Τα πιο ηχηρά ονόματα είναι αυτά του επικεφαλής της JPMorgan Chase, Τζέιμς Ντάιμον, του διευθύνοντος συμβούλου της BlackRock, Λόρενς Φινκ και του επικεφαλής της Blackstone, Στίβεν Σγουόρτσμαν.

O Μπιλ Φορντ της Ford και ο Ντάρα Κοσροβσάχι της Uber είναι επίσης μεταξύ των στελεχών ,που αποφάσισαν να μην δώσουν το «παρών». Από την άλλη πληροφορίες θέλουν την Goldman Sachs να εκπροσωπείται με δύο στελέχη, ενώ και ο Τιτζιάν Τίαμ της Credit Suisse σχεδίαζε έως και την Κυριακή να συμμετάσχει.

Σημειώνεται ότι ο Ντάιμον ήταν εκ των κεντρικών ομιλητών του συνεδρίου, ενώ η JPMorgan Chase έχει μακροχρόνιους δεσμούς με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας το οποίο και συμβουλεύει συχνά σε επιχειρηματικά deals. Η απόφασή του λοιπόν έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και αποτελεί σαφή ένδειξη για το πλήγμα στην εικόνα του 33χρονου διαδόχου του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που ήθελε να προωθήσει το προφίλ του μεταρρυθμιστή.

Η διάβρωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης αποτυπώνεται και στο χρηματιστήριο του βασιλείου με τον δείκτη Tadawull All Share να καταγράφει σήμερα πτώση 3,5%, ύστερα από «βουτιά» 7% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Οι ξένοι επενδυτές ήταν καθροί πωλητές αξίας 160 εκατ. δολαρίων. Όσο για το τοπικό νόμισμα διολίσθησε σε χαμηλά δύο ετών, με την ισοτιμία στα 3,7524 ριάλ ανά δολάριο.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ είχε έως και πριν από λίγο καιρό άκρως φιλόδοξα σχέδια, μεταξύ των οποίων και η εισαγωγή του πετρελαϊκού κολοσσού Aramco στο χρηματιστήριο. Το σχέδιο αυτό έχει μπει για τα καλά στον πάγο και είναι αμφίβολο το εάν και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή. Παράλληλα οι διαπραγματεύσεις του με επιχειρηματικούς κολοσσούς όπως η Google, η Warner Bros και η εταιρεία αεροδιαστημικής του Ρίτσαρντ Μπράνσον δεν κατέληξαν σε συμφωνίες. Η εξαφάνιση Κασόγκι και η τροπή, που αυτή έλαβε, εξελίσσεται ωστόσο στο μεγαλύτερο εμπόδιο όλων.

Το σαουδαραβικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι έχει δημιουργήσει ένα πεδίο ίσων ευκαιριών για όλες τις ξένες επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας ότι τα deals στο εξής θα στηρίζονται σε οικονομικούς και μόνο όρους και όχι στην πολιτική επιρροή ή στους όποιους δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια. Προσέβλεπε δε σε παθητικές ξένες επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά την ένταξη των τοπικών μετοχών σε αρκετούς διεθνείς δείκτες.

Ωστόσο οι επενδυτές δεν μπορούν να αγνοήσουν το θρίλερ, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πολλοί περιμένουν ένα «σήμα» από την Ουάσιγκτον. Προς το παρόν ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συναντηθεί με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Σαλμάν, ο οποίος αρνήθηκε την όποια γνώση για το τι συνέβη στον Κασόγκι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.