Ιfo: Η Γερμανία πρέπει να απαντήσει στους χαμηλούς φόρους άλλων χωρών

Mε ρυθμούς 2,6% θα αναπτυχθεί φέτος η γερμανική οικονομία,όπως προβλέπει το ινστιτούτο Ifo, ενώ εκτιμά ότι την επόμενη χρονιά θα κατεβάσει ελαφρώς ταχύτητα στο 2,1%. Προειδοποιεί δε ότι η αντιπαράθεση για τους αμερικανικού δασμούς και η αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση αυτή ρίχνει τη σκιά της στο επιχειρηματικό κλίμα, ενώ συστήνει στην κυβέρνηση να «απαντήσει» στη μείωση της φορολογίας σε άλλες ανταγωνιστικές οικονομίες.

«Οι μεγάλες φοροελαφρύνσεις στις ΗΠΑ και η ισχυρή ανάκαμψη των οικονομιών του ευρώ ενισχύει τη ζήτηση για τα γερμανικά αγαθά και υπηρεσίες» αναφέρει στην έκθεσή του το Ifo, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τις εξαγωγές, όπως η ανατίμηση του ευρώ και η διατλαντική εμπορική διαμάχη.

Παράλληλα οι ειδικοί του ινστιτούτου αναφέρουν ότι τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη χώρα έχουν συμφωνήσει να αυξήσουν τις κρατικές δαπάνες, ειδικά μέσα στα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα στηρίξει την ανάπτυξη. Ωστόσο το Ifo υπογραμμίζει ότι τα σχέδιά τους για τη φορολογική μεταρρύθμιση είναι «απογοητευτικά», δεδομένων των μεγάλων μειώσεων στην εταιρική φορολογία σε ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία. Το Βερολίνο θα πρέπει να απαντήσει σε αυτά τα δεδομένα, επισημαίνει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.