Είναι νεκρός ο Κινέζος πρώην αρχηγός της Ιντερπόλ; Η γυναίκα του φοβάται για τη ζωή του

Φόβους για τη ζωή του άνδρα της, πρώην αρχηγού της Interpol Μενγκ Χονγκγουέι, που κρατείται στην Κίνα, εκφράζει η γυναίκα του.

Μιλώντας συγκινημένη στο BBC η Γκρέις Μενγκ είπε ότι δεν είναι σίγουρη κατά πόσον ο σύζυγός της είναι ζωντανός κι ότι η ίδια και τα παιδιά τους έχουν να λάβουν νέα του από τις 25 Σεπτεμβρίου όταν μετέβη από την Γαλλία στην Κίνα, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά. «Λέω στα παιδιά ότι ο μπαμπάς λείπε σε ένα μακρύ επιχειρηματικό ταξίδι…. Θέλουμε να ακούσουμε τη φωνή του», είπε στο βρετανικό δίκτυο.

Η Γκρέις Μενγκ ήταν που ενημέρωσε τη γαλλική αστυνομία για την εξαφάνιση του συζύγου τους, όταν έλαβε ένα κρυπτογραφημένο μήνυμά του στο WhatsApp με ένα μαχαίρι, που ανέφερε: «περίμενε τηλεφώνημά μου». Οι γαλλικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνα και μετά τις εκκλήσεις της Ιντερπόλ στο Πεκίνο για εξηγήσεις και την επακολοθήσασα παραίτηση του Μενγκ Χογκγουέι, οι κινεζικές Αρχές είπαν στις 7 Οκτωβρίου ότι κρατείται και ερευνάται για υπόθεση δωροδοκίας.

Ο Μενγκ Χονγκουέι, ο πρώτος Κινέζος που έγινε αρχηγός της Ιντερπόλ, φαίνεται ότι είναι το τελευταίο θύμα μιας εκστρατείας για την πάταξη της διαφθοράς στην Κίνα, που οι περισσότεροι παρατηρητές θερούν ότι αποτελεί προκάλυμμα ενός πογκρόμ διώξεων κατά αντιφρονούντων.

«Νομίζω ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη. Δεν είμαι σίγουρη ότι είναι ζωντανός», είπε η γυναίκα του. «Είναι σκληροί, βρώμικοι», τόνισε αναφερόμενη στο κυβερνών κόμμα της Κίνας. Η απόφασή της να μιλήσει είναι ασυνήθιστη για συγγενείς εκπεπτωκότων κινέζων αξιωματούχων, που συνήθως αποφεύγουν τα φώτα της δημοσιότητας. «Αυτό το πράγμα σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα. Δεν υπάρχει όριο. Αυτό ισχύει για όλους στην Κίνα τώρα», είπε. «Γι’ αυτό και πρέπει να ορθώσω το ανάστημά μου. Δεν θέλω να βρεθούν στη θέση μου κι άλλες σύζυγοι και παιδιά».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.