ΗΠΑ: Ανησυχίες για «φίμωση» υπαλλήλων υπηρεσιών και υπουργείων

Μέτρα περιορισμού της ροής πληροφόρησης από αρκετές υπηρεσίες της κυβέρνησης που σχετίζονται με περιβαλλοντικά θέματα έχει λάβει η κυβέρνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές, υπάλληλοι στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΥΠΠ) και τα υπουργεία Εσωτερικών, Γεωργίας και Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών έχουν λάβει οδηγίες από τη νέα τους ηγεσία που περιορίζουν τους τρόπους επικοινωνίας με το κοινό.
Τα παραπάνω ενισχύουν τις ανησυχίες ότι ο Τραμπ, ο οποίος αμφισβητεί τα στοιχεία της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προσπαθήσει να παρακάμψει τις επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι οι εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς και τους μόνιμους υπαλλήλους στις υπηρεσίες αυτές που διεξάγουν το μεγαλύτερο μέρος τέτοιων ερευνών.
Πηγή της ΥΠΠ ανέφερε χθες ότι μέλη της κυβέρνησης Τραμπ είπαν στους υπαλλήλους να μη μιλούν με δημοσιογράφους και να μην αναρτούν δελτία τύπου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το προσωπικό της ΥΠΠ έχει επίσης λάβει εντολή να μην δημοσιοποιεί διαλέξεις, συμπόσια ή τηλεδιασκέψεις που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες 60 μέρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ερωτηθείς εάν η ΥΠΠ έχει «φιμωθεί» ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε χθες: «Δεν ξέρω. (…) Το διερευνούμε. (…) Δεν νομίζω ότι αποτελεί έκπληξη πως θα επανεξετάσουμε τις πολιτικές, αλλά δεν έχω πληροφόρηση αυτή τη στιγμή».
Επίσης, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από την Υπηρεσία τη Δευτέρα να παγώσει προσωρινά κάθε σύμβαση και χρηματοδότηση μέχρι την επανεξέτασή τους, σύμφωνα με πολλές πηγές. Η ΥΠΠ χορηγεί χρήματα και υπογράφει συμβάσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο για να υποστηρίξει προγράμματα που αφορούν περιβαλλοντικούς ελέγχους, καθαρισμούς και έρευνες.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντέδρασαν με οργή. Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Έρικ Σνάιντερμαν, είπε ότι «θα εξετάσει κάθε νόμιμη οδό για να βεβαιωθεί ότι η ΥΠΠ εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της να κρατήσει την ατμόσφαιρα και τα ύδατα της πολιτείας μας ασφαλή».
Σύμφωνα με το Reuters, τη Δευτέρα ανακοινώθηκε στους υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας μέσω εσωτερικού υπομνήματος, ότι κάθε επικοινωνία με τα ΜΜΕ θα πρέπει να έχει εκγριθεί προηγουμένως από την κυβέρνηση, και οι αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να επαληθεύονται από διευθυντές για να αφαιρεθούν αναφορές σε προτεραιότητες και πρωτοβουλίες πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης.
Αξιωματούχοι στο υπουργείο Υγείας επίσης έλαβαν ένα υπόμνημα το οποίο τους διέταζε να μη στείλουν «καμία επιστολή», ηλεκτρονική ή μη, σε άλλους δημόσιους αξιωματούχους. Αντίθετα, θα πρέπει να αναφέρουν κάθε τέτοιο αίτημα για πληροφορίες στην ηγεσία του υπουργείου, η οποία δεν θα πρέπει να κάνει οτιδήποτε προτού λάβει οδηγίες από τον Λευκό Οίκο για τις πολιτικές του, σύμφωνα με μια πηγή που διάβασε το υπόμνημα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.