ΗΠΑ: Εντοπίσαμε στο τάνκερ θραύσματα νάρκης που μοιάζουν με αυτές του Ιράν

Θραύσματα μαγνητικής νάρκης τα οποία αφαίρεσαν από το ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο «Kokura Courageous» συνέλεξαν εμπειρογνώμονες του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ και υποστηρίζουν ότι τα θραύσματα αυτά φέρουν εκπληκτική ομοιότητα με αυτές που έχει το Ιράν.

Οι εμπειρογνώμονες συνέλεξαν επίσης από το δεξαμενόπλοιο, το οποίο δέχτηκε επίθεση την περασμένη εβδομάδα στη Θάλασσα του Ομάν, «βιομετρικά στοιχεία, κυρίως δακτυλικά αποτυπώματα όπως και αποτυπώματα χεριών, τα οποία θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε μια ποινική έρευνα κατά των ατόμων που ευθύνονται», δήλωσε σήμερα ο αξιωματικός του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού Σον Κίντο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Φουτζέιρα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο το δεξαμενόπλοιο.

«Η μαγνητική νάρκη που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είναι αναγνωρίσιμη και επίσης φέρει εκπληκτική ομοιότητα με τις ιρανικές νάρκες που έχουν ήδη εκτεθεί δημοσίως στις ιρανικές στρατιωτικές παρελάσεις», επισήμανε επίσης ο Σον Κίντο, επικεφαλής ομάδας δυτών διάσωσης με εξειδίκευση στις εκρηκτικές ύλες της Κεντρικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (NAVCENT) των ΗΠΑ από τις εγκαταστάσεις της στο λιμάνι της Φουτζέιρα.

Τη Δευτέρα, το αμερικανικό Πεντάγωνο παρουσίασε νέες φωτογραφίες που – όπως υποστηρίζει – ενοχοποιούν το Ιράν για τις επιθέσεις κατά των δύο δεξαμενόπλοιων.

Οι 11 φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εικονίζουν ιδίως ένα κυκλικό μεταλλικό αντικείμενο, διαμέτρου τριών εκατοστών, πάνω στο κύτος του «Kokuka Courageous». Το αντικείμενο αυτό παρουσιάζεται ως ένας από τους μαγνήτες που επέτρεψαν την τοποθέτηση της νάρκης, η οποία δεν εξερράγη και την οποία η Ουάσιγκτον κατηγορεί τους Ιρανούς ότι απομάκρυναν μετά το συμβάν τη 13η Ιουνίου.

Άλλη φωτογραφία εικονίζει την κοιλότητα που άνοιξε νάρκη στο κύτος του ίδιου δεξαμενόπλοιου, η οποία κατά το Πεντάγωνο είχε διάμετρο μεγαλύτερη του ενός μέτρου.

Μετά τις επιθέσεις στα δύο δεξαμενόπλοια κοντά στον Κόλπο, αυξήθηκαν οι ανησυχίες για μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον επέρριψε την ευθύνη στην Τεχεράνη για τις επιθέσεις αυτές, ενώ το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη ή ανάμειξη.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί επανήλθε σήμερα στο ζήτημα των αμερικανικών κυρώσεων και τη μερική απόσυρση του Ιράν από τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι ήταν το ελαφρύτερο που μπορούσε να λάβει η χώρα του. Χθες ωστόσο τόνισε ότι το Ιράν δεν θα διεξαγάγει πόλεμο με κανένα έθνος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.