Ισπανία: Νέα μέτρα λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού – Απαγορεύεται το κάπνισμα στους δρόμους

A man smokes as he is seen through the glass of a window in a train station in Barcelona, Spain, Wednesday, Oct 20, 2010. Spain, a country famed for its smoke-filled bars, corner cafes and restaurants, is poised to enact a tough new anti-smoking law Wednesday, eliminating its status as Western Europe's last country where lighting up in indoor public places is allowed. (AP Photo/Emilio Morenatti)

Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δρόμους και τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού είναι ένα από τα νέα μέτρα που αποφασίστηκε ομόφωνα να ληφθούν στην Ισπανία, λόγω της πρόσφατης έξαρσης των κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν μετά από έκτακτη σύσκεψη των 17 Συμβούλων Υγείας των ισπανικών Αυτονομιών με τον υπουργό Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια της κεντρικής κυβέρνησης.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες στην Ισπανία και την Πέμπτη καταγράφηκαν σχεδόν 3.000 μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, τα κρούσματα έχουν φτάσει τις 337.334.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα στην Ισπανία:

Κλείνουν ντισκοτέκ , αίθουσες χορού και νυχτερινά κέντρα με μουσικές παραστάσεις.

Τα εστιατόρια κλείνουν στη 1 το βράδυ και από τα μεσάνυχτα δεν μπορούν να δέχονται νέους πελάτες. Αυστηρά μέτρα απόστασης σε τραπέζια που οφείλουν να τηρούν οι εστιάτορες.

Υποχρεωτικό τεστ PCR σε γηροκομεία και στις νέες εισαγωγές ηλικιωμένων αλλά και σε όσους επιστρέφουν σε αυτά μετά από διακοπές. Ρύθμιση επισκέψεων συγγενών στο ελάχιστο.

Για τις μεγάλες εκδηλώσεις θα πρέπει να υπάρχει προηγούμενη μελέτη που εγγυάται τη μη μετάδοση του κορωνοϊού.

Μαζικά τεστ σε περιοχές όπου εκδηλώνονται κρούσματα, όπως σε πολυκατοικίες, γειτονιές ή χωριά.

Η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται σε δημόσιους χώρους (δρόμους ή πλατείες).

Το κάπνισμα επίσης απαγορεύεται σε δημόσιους χώρους αλλά και στα εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα των εστιατορίων και καφετεριών. Ήδη απαγορεύεται στους εσωτερικούς χώρους με τον αντικαπνιστικό νόμο.

Επίσης το Υπουργείο Υγείας απευθύνει τρεις συστάσεις στον ισπανικό πληθυσμό: Να περιορίσουν τις κοινωνικές συναθροίσεις, να υπάρχει ανώτατο όριο 10 ατόμων σε οικογενειακές συγκεντρώσεις και να γίνεται τεστ PCR σε όλους τους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας.

Ert.gr