Ιστορική αποστολή Demo-2, των Space X και Nasa προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – Παρακολουθήστε ζωντανά

Ιστορία θα γραφτεί απόψε λίγο μετά τις 10:00 το βράδυ, καθώς η NASA και η SpaceX ετοιμάζονται να εκτοξεύσουν Αμερικάνους στο διάστημα, από αμερικανικό έδαφος και με αμερικανικό εξοπλισμό για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν μιας δεκαετίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ιστορική αποστολή είχε προγραμματιστεί να εκτοξευτεί την Τετάρτη ωστόσο αναβλήθηκε λόγω έντονης βροχόπτωσης που πλημμύρισε το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις ακτές της Φλόριντα αλλά και μιας τροπικής καταιγίδας στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων η τροπική αυτή καταιγίδα θα μπορούσε να αποτελέσει έναν δυνητικό κίνδυνο για τους αστροναύτες σε περίπτωση που θα χρειασθεί έκτακτη προσθαλάσσωσή τους στον Ατλαντικό μετά την απογείωση.

Η πτήση SpaceX Demo-2 από το διαστημικό κέντρο Κένεντι της Φλόριντα με το διαστημικό αεροσκάφος Crew Dragon το οποίο θα πάρει ώθηση από έναν πύραυλο Falcon 9, θα μεταφέρει τους αστροναύτες της NASA, Robert Behnken και Douglas Hurley στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για τις 10:22 μ.μ με εφεδρική ευκαιρία άμεσης έναρξης διαθέσιμη την Κυριακή 31 Μαΐου.

Η εκτόξευση θεωρείται ιστορική αφού βάζει τέλος στην διάρκειας 10 ετών εξάρτηση των ΗΠΑ από τη Ρωσία για αποστολές αστροναυτών στο διάστημα. Σηματοδοτεί παράλληλα την πρώτη φορά που η ιδιωτική διαστημική εταιρεία του Elon Musk, η SpaceX, στέλνει ανθρώπους στο διάστημα.

Ο Musk αποκάλεσε την ημέρα «ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα» για τον ίδιο και για όλους στην SpaceX. «Όταν ξεκινούσα την SpaceX το 2002, πραγματικά δεν πίστευα ότι αυτή η ημέρα θα γινόταν πραγματικότητα», δήλωσε ο CEO των SpaceX και Tesla. Σύμφωνα με τον ίδιο η συγκεκριμένη αποστολή είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς 100.000 ανθρώπων. «Έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι θα γυρίσετε πίσω» ανέφερε ο ιδρυτής της Space X στους αστροναύτες.

H αποστολή θα αποτελέσει σημείο καμπής για το μέλλον της Αμερικής στην εξερεύνηση του διαστήματος και θέτει τις βάσεις για μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη, τον Άρη και πέρα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την προσπάθεια εκτόξευσης εδώ: