Ιταλία: Δεν σχολιάζουν τις πολιτικές εξελίξεις οι Βρυξέλλες, εν αναμονή των αποφάσεων Ματαρέλα

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η συνταγματική διαδικασία στη χώρα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Αυτό ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος, Βάλντις Ντομπρόβσκις, είχε καλέσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ να επιμείνει στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αποφεύγοντας ωστόσο την όποια τοποθέτηση για τα πολιτικά.

Ο κ. Σχοινάς, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, υπενθύμισε στους δημοσιογράφους τη δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά σύμφωνα με την οποία «η Ιταλία είναι μια χώρας υψίστης σημασίας για την ΕΕ. Η ΕΕ δεν θα είναι πλήρης χωρίς την Ιταλία και χωρίς τον ιταλικό λαό».

Στο εσωτερικό της χώρας, εν τω μεταξύ, όλοι έχουν στραμμένα τα βλέμματα στον πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης η πρόταση να αναλάβει την πρωθυπουργία ο Τζουσέπε Κόντε, ένας καθηγητής Νομικής, χωρίς πολιτική εμπειρία, δεν ικανοποιεί τον πρόεδρο, ο οποίος αυτή την ώρα συναντάται με την πρόεδρο της Γερουσίας, Ελιζαμπέτα Καζελάτι, ενώ νωρίτερα είχε συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Βουλής, Ρομπέρτο Φίκο, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο κ. Ματαρέλα, ο οποίος έχει ουσιαστικές δυνατότητες παρέμβασης, μπορεί δηλαδή να απορρίψει την πρόταση Κινήματος Πέντε Αστέρων και Λέγκας, δεν αναμένεται να δώσει σήμερα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Πέραν της πολιτικής απειρίας υπάρχουν εν τω μεταξύ και ευρύτερα ερωτηματικά για το βιογραφικό Κόντε. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ωστόσο οι New York Times αναφέρουν ότι δεν βρήκαν το όνομά του στα αρχεία του συγκεκριμένου πανεπιστημίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.