Ιταλία: Την προεδρία της Βουλής ζητούν τα «Πέντε Αστέρια»

Την προεδρία της Βουλής, κάτω σώματος του ιταλικού κοινοβουλίου, ζητεί το Κίνημα «Πέντε Αστέρια», όπως ανέφερε ο ηγέτης του, Λουίτζι Ντι Μάιο. «Ζητήσαμε την προεδρία της βουλής, διότι πρέπει να αλλάξουμε πολλούς κανονισμούς της και να καταργήσουμε το δια βίου εισόδημα των πρώην βουλευτών», τόνισε.

Παράλληλα εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, «θα διαχειριστεί αυτή την πολιτική φάση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» και πρόσθεσε ότι «τα Πέντε Αστέρια εκτιμούν ιδιαίτερα το ότι ο πρόεδρος δεν ζητά από τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις να βιαστούν».

Οι ψηφοφορίες για την εκλογή των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας θα αρχίσουν την Παρασκευή και, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές είναι πιθανόν, για την προεδρία της Βουλής να επικρατήσει υποψήφιος των «αντισυστημικών» – λαϊκιστικών Πέντε Αστέρων και για εκείνη της Γερουσίας στέλεχος της εθνικιστικής δεξιάς Λέγκα, πρώτης δύναμης μέσα στην Κεντροδεξιά Συμμαχία.

Και οι δυο αυτές πολιτικές δυνάμεις (οι οποίες πέτυχαν τα θετικότερα αποτελέσματα στις εκλογές της 4ης Μαρτίου) έχουν υπογραμμίσει, πάντως, ότι η διαδικασία εκλογής των προέδρων των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου δεν συνδέεται κατά κανέναν τρόπο με τυχόν συμμαχίες για την συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Οι διαβουλεύσεις του προέδρου της Ιταλίας για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα να συσταθεί νέα κυβέρνηση αναμένεται να αρχίσουν πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.

Το Κίνημα «Πέντε Αστέρια» αναδείχθηκε πρώτο σε ψήφους και σε έδρες κόμμα και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, ενώ η Λέγκα αναδείχθηκε το ισχυρότερο κόμμα εντός του ισχυρότερου σε ψήφους και έδρες πολυκομματικού συνασπισμού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.