Καίγονται σπίτια στην Πάφο – «Είμαστε στο έλεος του Θεού»

Δραματική είναι η κατάσταση στην Κύπρο με τη φωτιά που ξέσπασε κοντά στο χωριό Ψάθι να είναι πλέον ανεξέλεγκτη και να καίει τα πάντα στο πέρασμά της.

Η φωτιά ξεκίνησε από κοίτη ποταμού κοντά σε ξηρά χόρτα, χαμηλή άγρια βλάστηση και δέντρα και επεκτάθηκε ραγδαία λόγω της πυκνής βλάστησης.

Συνολικέ εκκενώθηκαν τέσσερις κοινότητες και συγκεκριμένα το Ψάθι, η Χούλου, ο Λεμόνας και ο Κούρδακας.

Πολύ ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν, ενώ παράλληλα συνδράμουν δυνάμεις και από την Ελλάδα αλλά και από την Ιορδανία όπου βρίσκεται ο πρόεδρος της Κύπρου.

Με δύο Canadair συνδράμει η Ελλάδα στις μεγάλες πυρκαγιές στην Πάφο
Δύο αεροσκάφη Canadair CL-415, αποστέλλει η χώρα μας στην Κύπρο, ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα των Κυπριακών Αρχών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή της Πάφου.

Από την πρώτη στιγμή της ενεργοποίησης του αιτήματος, με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, η Ελλάδα έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού τα δύο αεροσκάφη.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι στην Πάφο – «Είμαστε στο έλεος του Θεού»
Ο Φίλιππος Φιλίππου κάτοικος του χωριού Ψαθί είπε μιλώντας στο sigmalive ότι «πρώτη φορά είδα να γίνεται κάτι τέτοιο στο χωριό. Βουρούσαν οι πυροσβέστες να κάνουν ότι μπορούν, ελικόπτερα δεν βλέπαμε, δεν είναι κατάσταση αυτή. Να βουρά ο κάθε χωρκανός να σηκώνει τα τρακτέρ του, είμαστε στο έλεος του Θεού».

«Βλέπουμε απέναντι ότι υπάρχουν τεράστια φωτοβολταικά πάρκα τα οποία φρόντισαν να τα προστατεύσουν και άφησαν τη φωτιά να μπει στα σπίτια του κόσμου. Σπίτι που το έκτισε ο αδερφός μου με τα δύο του τα χέρια με χίλιους κόπους, και το άφησαν στο έλεος του Θεού. Είδα πυροσβέστες ήρωες να μάχονται με τα χέρια τους, να τους λήφκει το νερό και να περιμένουμε μισή ώρα να έρθει το επόμενο. Δεν ξέρω που είναι το κράτος πραγματικά, ζούμε στο 2024. Από 4 χιλιόμετρα η φωτιά να έρχεται και να καίει ένα χωριό και να μην έχει κάτι να το σταματήσει».

Eπιστρέφει εσπευσμένα στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης

Εσπευσμένα επιστρέφει από την Ιορδανία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, λόγω της πυρκαγιάς στην Πάφο, πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Με την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), όπου βρίσκονται οι Υπουργοί Άμυνας, Δικαιοσύνης, Γεωργίας, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και άλλα στελέχη άλλων υπηρεσιών.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης βρισκόταν στην Ιορδανία για να συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη Γάζα.

Εξάλλου, στην περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάφο και ιδιαίτερα στο Ψαθι βρισκονται και λειτουργοί των ΥΚΕ για στήριξη των οικογενειών που έχουν πληγεί, πάντα σε συνεννόηση και συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα.

 

 

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.