Κατά της γραμμής Μέρκελ – Σόιμπλε για τις διασώσεις στην Ευρωζώνη οι Γερμανοί φιλελεύθεροι

Το κεντρώο, φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) της Γερμανίας, που μπορεί να αποκτήσει ρόλο ρυθμιστή μετά της εθνικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε οποιονδήποτε συνασπισμό θα χορηγούσε χρηματοοικονομική αρωγή για τη διάσωση οποιασδήποτε άλλης χώρας της Ευρωζώνης χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, έκανε το σχετικό σχόλιο την Παρασκευή, αφού ο κεντροδεξιός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Πέμπτη ότι οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα αρωγής θα πρέπει να τελεί υπό ευρωπαϊκή αιγίδα και να μην περιλαμβάνει το ΔΝΤ.

Κατηγορώντας τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ ότι έκαναν στροφή 180 μοιρών στο ζήτημα των διασώσεων εντός της Ευρωζώνης, ο κ. Λίντνερ αντιτάχθηκε στην ιδέα του Β. Σόιμπλε να εξελιχθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο.

«Το FDP δεν θα υποστηρίξει μια τέτοια πολιτική», δήλωσε ο Κρ. Λίντνερ σε δημοσιογράφους. «Για εμάς, αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση η ανεξάρτητη εμπειρογνωμοσύνη και το κεφάλαιο του ΔΝΤ να συνεχίσουν να αποτελούν θεσμικό κομμάτι σε οποιαδήποτε μελλοντικά πακέτα βοήθειας στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο φιλελεύθερος ηγέτης υποστήριξε ακόμη ότι μια ευρωπαϊκή εκδοχή του ΔΝΤ δεν θα ήταν πολιτικά ανεξάρτητη και μια μειονότητα προσανατολισμένων στη σταθερότητα χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, θα μειοψηφούσε έναντι μιας πλειονότητας δημοσιονομικά χαλαρών χωρών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.