Κλιμακώνει η Τουρκία: Δημοσίευσε χάρτες με την «υφαλοκρηπίδα της» με Ρόδο, Κρήτη κι «εξαφανισμένο» Καστελόριζο

Κλιμακώνει τις προκλήσεις της η Άγκυρα καθώς η τουρκική εταιρία πετρελαίου κατέθεσε αίτηση προς τις αρχές ενέργειας ζητώντας να ξεκινήσει έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές πλησίον σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη, για την ακρίβεια στα 6 μίλια.

O πολιτικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών και υπεύθυνος αεροναυτιλιακών θεμάτων της Τουρκίας Τσαγατάι Ερτζιγιές με μήνυμα του, δημοσίευσε δυο χάρτες για τα σημεία τα οποία η Τουρκία θέλει να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις.Στους δύο χάρτες καταγράφονται όλες οι βλέψεις και οι θεωρίες των γειτόνων περί υφαλοκρηπίδας των νησιών.

Ο Ερτζιγιές στον έναν χάρτη, τον οποίο δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, αναφέρει πως «δείχνει την τουρκική υφαλοκρηπίδα όπως κατατέθηκαν οι συντεταγμένες της στα Ηνωμένα Έθνη». Ενώ ο δεύτερος χάρτη παρουσιάζει τις θεωρίες των Τούρκων για την Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα διεκδικεί πολλά θαλάσσια οικόπεδα της Λευκωσίας καθώς ισχυρίζεται πως μέχρι εκεί εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της. Παράλληλα διεκδικεί οικόπεδα και μέσω των Τουρκοκυρπρίων ανατολικά της Μεγαλονησου. Ενώ δεν υπολογίζει την Ρόδο, την Κρήτη και «εξαφανίζει» το Καστελόριζο. Σύμφωνα με τους χάρτες επίσης η Τουρκία κάνει «δικά της» και Κάσο, Κάρπαθο.

Τα οικόπεδα που ετοιμάζει γεωτρήσεις ο Ερντογάν
Οι περιοχές που προκύπτουν από τα στοιχεία των οικοπέδων που η Τουρκόα θέλει να κάνει γεωτρήσεις είναι σαφή.

Συγκεκριμένα η ΤΡΑΟ ζητά άδεια για επιπλέον έρευνες για πετρέλαιο σε 7 περιοχές της Μεσογείου «έξω από τα τουρκικά χωρικά ύδατα», όπως αναφέρει η εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας. Χαρακτηριστικά γίνεται αναφορά πως «ανακοινώνεται πως η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (TPAO) κατέθεσε αίτηση για έρευνες στις περιοχές που ήδη κατέχει και βρίσκονται στη Μεσόγειο εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων και ζητάει επιπλέον έκταση ερευνών εντός των περιοχών έκτασης 116.745 εκταρίων για το σημείο, AR/TPO/KD/O20,O21,P20,P21 (σ.σ. εκτείνεται δυτικότερα του οικοπέδου, βορειοανατολικά της Ρόδου μέχρι του ορίου 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), και επιπλέον έκταση ερευνών 193.522 εκταρίων στην περιοχή AR/TPO/KD/R20,R21,S20,S21 (σ.σ. εκτείνεται δυτικότερα του οικοπέδου, ανατολικά της Ρόδου σε απόσταση πάλι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα).

Επιπλέον η TPAO καταθέτει αιτήματα για να λάβει άδειες ερευνών πετρελαίου στις περιoχές R18, R19, S18, S19 (σ.σ. ανατολικά της Καρπάθου μέχρι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), S16, S17 (σ.σ. περιοχή ανάμεσα στην Κάρπαθο και Κρήτη μέχρι τα 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T18, T19, U18, U19 (σε απόσταση 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T16, T17, U16, U17 (ανατολικά της Κρήτης) και V18, V19.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.