«Κόλλησε» το Brexit: Νέο εμπόδιο στο διαζύγιο ΕΕ – Βρετανίας

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται πλέον το Brexit, καθώς νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters, ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία «για τη συμφωνία διαζυγίου έχουν “κολλήσει”».

Η διαφωνία αφορά σε μία μελλοντική εμπορική συμφωνία και την απορριπτική θέση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) για τις τελωνειακές ρυθμίσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν προσωρινά μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα.

«Υπάρχουν ακόμη θέματα προς επίλυση, ειδικά ως προς το θέμα του μηχανισμού έγκρισης εκ μέρους της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και ορισμένα τελωνειακά θέματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, αφού συνομίλησε σήμερα με το Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον.

«Υπάρχει ένας δρόμος για πιθανή συμφωνία, αλλά επίσης μένουν πολλά θέματα προς επίλυσιν, ιδιαίτερα ως προς τον μηχανισμό έγκρισης (της Βόρειας Ιρλανδίας) και επίσης ορισμένα θέματα τελωνείων και ΦΠΑ», δήλωσε εξάλλου ο κ. Βαράντκαρ.

«Εάν αυτά δεν επιλυθούν σήμερα, υπάρχει χρόνος. Η 31η Οκτωβρίου απέχει λίγες εβδομάδες και υπάρχει η δυνατότητα μίας ακόμη Συνόδου Κορυφής πριν από αυτήν, εάν την χρειαστούμε…», πρόσθεσε.

Τα κενά παραμένουν
Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το BBC, ο Γάλλος επικεφαλής των διαπραγματεύσεων EE – Βρετανίας για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε πως θα ενημερώσει την Ευρώπη των 27 μέσα στην ημέρα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ ανάλογη ενημέρωση αναμένεται να παράσχει και ο Μπόρις Τζόνσον προς τα μέλη του βρετανικού Υπουργικού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του, το κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας επανέλαβε, για πολλοστή φορά, πως δεν μπορεί να δεχθεί κανενός είδους «τελωνιακό και συνοριακό έλεγχο» στην Ιρλανδική Θάλασσα, γεγονός που θα οδηγούσε σε μια διαφορετική μεταχείρισή της σε σχέση με την υπόλοιπη Βρετανία αμέσως μετά το Brexit.

Σε ανακοίνωση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βορείου Ιρλανδίας αναφέρεται σχετικά πως «θα ήταν δίκαιο να πούμε πως τα κενά παραμένουν κι ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά».

Η ατζέντα της ημέρας
Κι ενώ απομένουν ακριβώς τρεις εβδομάδες μέχρι την καταληκτική προθεσμία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρόγραμμα των επαφών τόσο στο Λονδίνο όσο και στις Βρυξέλλες γίνεται ολοένα και πιο πυκνό.

Στις 15:00 ώρα Ελλάδας ο κ. Μπαρνιέ θα έχει επαφές με τους Ευρωπαίους πρέσβεις προκειμένου να τους ενημερώσει για το Brexit, ενώ στις 16:30 ο Μπόρις Τζόνσον έχει προγραμματίσει προεδρεύσει συνεδρίασης στο βρετανικό Υπουργικό Συμβούλιο.

Στις 19:15 η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου για το θέμα του Brexit, ενώ στις 21:30 ο κ. Τζόνσον θα έχει συζητήσεις με επιτροπή μελών του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος για τις εξελιξεις επί των διαπραγματεύσεων.

Υποχωρεί η στερλίνα
Η στερλίνα, που χτες έκανε ράλι ανόδου, υποχώρησε από το υψηλό πενταμήνου έναντι του ευρώ και του δολαρίου, καθώς διαφάνηκε πλέον πως οι συνομιλίες για το «διαζύγιο» θα διαρκέσουν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οι χθεσινές αναφορές ότι οι διαπραγματευτές πλησιάζουν στο προσχέδιο μιας συμφωνίας για το Brexit οδήγησαν σε άνοδο τη στερλίνα και ενίσχυσαν τις ελπίδες στις διεθνείς αγορές ότι θα αρθεί μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας.

Ωστόσο σήμερα η ισοτιμία της στερλίνας σημείωσε πτώση καθώς φάνηκε να δημιουργούνται εκ νέου επιφυλάξεις.

Στις 10:35 ώρα Ελλάδας, η στερλίνα σημείωσε πτώση 0,7% στο 1,2702 δολάριο αφού χθες ενισχύθηκε κατά 1,5% στο υψηλό πέντε μηνών του 1,28. Έναντι του ευρώ, η λίρα υποχώρησε σχεδόν κατά 0,7% στις 86,88 πένες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.