Κούρδοι Ιράκ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε το δημοψήφισμα χωρίς να μας ακούσει

Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Ιράκ, το οποίο ακύρωσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, κατέληξε στην απόφασή του χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων της κουρδικής αυτόνομης περιοχής, δήλωσε ο περιφερειακός πρωθυπουργός του Ιρακινού Κουρδιστάν Νετσερβάν Μπαρζανί.

«Τα δικαιώματα των Κούρδων είναι κατοχυρωμένα από το σύνταγμα και επιδιώκουμε την εφαρμογή αυτού του συντάγματος για να επιλύσουμε τα θέματά μας με τη Βαγδάτη», δήλωσε ο κ. Μπαρζανί στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Kurdish Rudaw TV.

Αξιωματούχος του δικαστηρίου δήλωσε νωρίτερα ότι το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου ήταν αντισυνταγματικό.

Οι Κούρδοι του Ιράκ ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα, αψηφώντας την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη, η οποία είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα παράνομο, καθώς και τις γειτονικές χώρες Τουρκία και Ιράν που έχουν τις δικές τους κουρδικές μειονότητες.

Το δικαστήριο είναι υπεύθυνο για τη διευθέτηση των διενέξεων ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ και τις περιοχές και επαρχίες της χώρας.

Ο πρωθυπουργός του Ιρακινού Κουρδιστάν είναι πλέον ο ανώτερος αξιωματούχος στην αυτόνομη ιρακινή επαρχία, καθώς η θέση του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν, την οποία κατείχε ο θείος του, Μασούντ Μπαρζανί, καταργήθηκε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.