Κυλικεία «σκανάρουν» τα πρόσωπα των μαθητών για να τους δώσουν κολατσιό

Συναγερμό για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων μικρών παιδιών εγείρουν ακτιβιστές και οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας, καθώς αρκετά σχολεία σκανάρουν πρόσωπα παιδιών που περιμένουν στην ουρά για το γεύμα τους.

Η βρετανική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Information Commissioner’s Office, ICO) ετοιμάζεται να παρέμβει, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου σε μαθητές που κάνουν ουρά για το μεσημεριανό τους γεύμα σε σχολικές καντίνες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εννέα σχολεία στο Βόρειο Άιρσαϊρ άρχισαν να πληρώνονται για τα μεσημεριανά γεύματα που προσφέρουν αυτή την εβδομάδα, σκανάροντας τα πρόσωπα των μαθητών τους, σύμφωνα με έκθεση των Financial Times. Ακολούθησαν και άλλα σχολεία.

Η αρχή ICO, ένας ανεξάρτητος φορέας που δημιουργήθηκε για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα ιδιωτικότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει με τις τοπικές Αρχές για το συμβάν και προέτρεψε μια «λιγότερο παρεμβατική» προσέγγιση.

Εκπρόσωπος του ICO είπε ότι οι οργανισμοί που χρησιμοποιούν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου πρέπει να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χρήση της, προσθέτοντας: «Ο νόμος περί προστασίας δεδομένων παρέχει πρόσθετη προστασία για τα παιδιά και οι οργανισμοί πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά την αναγκαιότητα και την αναλογικότητα της συλλογής βιομετρικών δεδομένων πριν το κάνουν»

Οι οργανισμοί θα πρέπει να εξετάσουν τη χρήση διαφορετικής προσέγγισης εάν ο ίδιος στόχος μπορεί να επιτευχθεί με λιγότερο παρεμβατικό τρόπο, τονίζει η Αρχή που εγκαινιάζει έρευνα.

Η εταιρεία που προμηθεύει την εν λόγω τεχνολογία ισχυρίστηκε ότι είναι πιο ασφαλής από άλλα συστήματα λόγω της Covid-19, καθώς η πληρωμή γίνεται χωρίς μετρητά και χωρίς επαφή, και μειώνει τις ουρές, ελαχιστοποιώντας τον χρόνο που δαπανάται για κάθε συναλλαγή σε πέντε δευτερόλεπτα.

Άλλοι τύποι βιομετρικών συστημάτων, κυρίως σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων, χρησιμοποιούνται σε σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και χρόνια, αλλά οι ακτιβιστές λένε ότι η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου είναι περιττή.

Ο Silkie Carlo, διευθυντής του Big Brother Watch, είπε στον Guardian ότι η ομάδα εκστρατείας γράφει στα σχολεία που χρησιμοποιούν συστήματα αναγνώρισης προσώπου, καλώντας τα να σταματήσουν αμέσως.

«Κανένα παιδί δεν πρέπει να περνάει από ελέγχους ταυτότητας μόνο και μόνο για να φάει ένα σχολικό γεύμα», λέει «Υποτίθεται ότι ζούμε σε δημοκρατία και όχι σε κράτος ασφαλείας. «Πρόκειται για εξαιρετικά ευαίσθητα, προσωπικά δεδομένα που πρέπει να μάθουν τα παιδιά να προστατεύουν και όχι να τα χαρίζουν ανεξέλεγκτα.

Η εταιρεία βιομετρικών δεδομένων αρνήθηκε να αποκαλύψει με ποιον άλλο μπορεί να μοιραστεί τα προσωπικά στοιχεία των παιδιών και υπάρχουν μερικές κόκκινες γραμμές για εμάς εδώ».

Η επίμαχη τεχνολογία εγκαθίσταται σε σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο από μια εταιρεία που ονομάζεται CRB Cunninghams. Ο Ντέιβιντ Σουάνστον, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε στους FT: «Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να αναγνωρίσεις κάποιον. Σε ένα γυμνάσιο έχεις περίπου 25 λεπτά για να εξυπηρετήσεις δυνητικά 1.000 μαθητές. Χρειαζόμαστε λοιπόν γρήγορη απόδοση στο σημείο πώλησης» είπε.

Η αναγνώριση προσώπου, τεχνολογία που σαρώνει τα πλήθη για τον εντοπισμό προσώπων, αμφισβητείται από ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων, λόγω παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Ο Cunninghams λέει ότι το σύστημα που εγκαθίσταται στα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι διαφορετικό – οι γονείς πρέπει να δώσουν ρητή συγκατάθεση και οι κάμερες ελέγχουν κρυπτογραφημένα πρότυπα αποτυπώματος προσώπου που είναι αποθηκευμένα στους σέρβερ των σχολείων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.