Κύπρος-Αίγυπτος: Επεσαν οι υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου

Διακρατική συμφωνία για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου υπέγραψαν Κύπρος και Αίγυπτος.

Η τελετή των υπογραφών παραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή του Κύπριου υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη και του Αιγύπτιου υπουργού Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλα.

Οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν τη συμφωνία ορόσημο για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα της «Αφροδίτης» σε εργοστάσιο υγροποίησης στην πόλη Εντκού της Αιγύπτου.

Στόχος της συμφωνίας είναι να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και ασφαλής ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του υποθαλάσσιου αγωγού, δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης, τονίζοντας ότι «πρόκειται ουσιαστικά για έναν ευρωπαϊκό αγωγό, που προορίζεται για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, απ’ όπου θα επανεξάγεται προς την Ευρώπη υπό τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)».

Εντός των επόμενων 30 ημερών θα συσταθεί κοινή επιτροπή παρακολούθησης, αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπουργείων Ενέργειας και των ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών.

Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στη Μεσόγειο

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα για οποιοδήποτε πρόγραμμα το οποίο δεν ενέκρινε, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, διαμηνύοντας ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει να περάσει ένα σύστημα στο οποίο δεν έχει μερίδιο το ψευδοκράτος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.