Λιβύη: Συμφωνία για «μόνιμη κατάπαυση πυρός»

Σε συμφωνία για «μόνιμη κατάπαυση πυρός σε όλες τις περιοχές της Λιβύης» έφτασαν τα αντιμαχόμενα μέρη, όπως ανακοίνωσε η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα, μέσω Facebook.

Στην ανακοίνωσή τους, μάλιστα, τα Ηνωμένα Έθνη, δημοσίευσαν και live βίντεο με της τελετής της υπογραφής της συμφωνίας.

Αν και οι λεπτομέρεις της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, οι δύο πλευρές συμμετείχαν το πρωί της Παρασκευής σε τελετή υπογραφής στη Γενεύη.

«Οι συνομιλίες της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής 5 + 5 στη Γενεύη σήμερα καταλήγουν σε ένα ιστορικό επίτευγμα καθώς οι ομάδες της Λιβύης φτάνουν σε μόνιμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σε ολόκληρη τη Λιβύη. Αυτό το επίτευγμα είναι ένα σημαντικό σημείο καμπής προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη», ανακοίνωσε η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη στη σελίδα του στο Facebook.

«Ο δρόμος για μια συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης πυρός ήταν συχνά μακριά και δύσκολη», ανέφερε στη συνέντευξη τύπου η απεσταλμένη του ΟΗΕ Στεφανί Τούρκο Γουίλιαμς.

Η Λιβύη βρίσκεται εδώ και χρόνια έρμαιο του εμφυλίου πολέμου.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.