Μακελειό στην Ταϊλάνδη: Γονείς με παιχνίδια στα χέρια αποχαιρετούν τα παιδιά τους

Η Ταϊλάνδη θρηνεί για μια τρομακτική επίθεση με όπλο και μαχαίρι σε κέντρο παιδικής μέριμνας στα βορειοανατολικά, που άφησε νεκρούς 37 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 23 παιδιά.

Γονείς συγκεντρώθηκαν έξω από το κέντρο το πρωί της Παρασκευής, κλαίγοντας και κρατώντας τα παιχνίδια των παιδιών τους. Ένας πρώην αστυνομικός εισέβαλε στο κτήριο την Πέμπτη, σκοτώνοντας παιδιά ηλικίας ακόμη και δύο ετών την ώρα που κοιμόντουσαν.

Οι σημαίες σε όλη την Ταϊλάνδη κυματίζουν μεσίστιες καθώς ένα κατεστραμμένο έθνος παλεύει με την τραγωδία. Η αστυνομία λέει ότι ο 34χρονος δράστης σκότωσε την οικογένειά του και αυτοκτόνησε μετά από ανθρωποκυνηγητό. Το κίνητρο της επίθεσης δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Ωστόσο, η αστυνομία είπε ότι ο δράστης απολύθηκε από τη δουλειά του τον Ιούνιο για χρήση ναρκωτικών.

Ο πρωθυπουργός Πραγιούθ Τσαν-ότσα και ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Μάχα Βαγιραλονγκόρν , μαζί με τη βασίλισσα, αναμένεται να επισκεφθούν την πληγωμένη κοινότητα στην επαρχία Nονγκ Μπουα Λάμπου αργότερα την Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ροζ και λευκά φέρετρα στολισμένα με χρυσό, που έφεραν τα σώματα των παιδιών, μεταφέρθηκαν σε ένα νεκροτομείο του νοσοκομείου στο Udon Thani και τοποθετήθηκαν σε σειρές. Τα σωστικά συνεργεία είχαν φέρει νωρίτερα τα πτώματα των θυμάτων στο αστυνομικό τμήμα, όπου είχαν συγκεντρωθεί οικογένειες των νεκρών. Ταραγμένοι συγγενείς περίμεναν επίσης έξω από τον παιδικό σταθμό μέχρι τη νύχτα.

«Δεν ξέρω τι να κάνω μετά»
Η αστυνομία είπε ότι ο ένοπλος δράστης εισέβαλε στο κτήριο λίγο μετά την ώρα του μεσημεριανού γεύματος την Πέμπτη, πυροβολώντας αρχικά έναν δάσκαλο και έναν γονέα έξω. Μάρτυρες είπαν ότι πυροβόλησε πρώτα το προσωπικό – συμπεριλαμβανομένης μιας δασκάλας που ήταν έγκυος οκτώ μηνών – πριν περάσει με το ζόρι δίπλα από δασκάλους σε ένα δωμάτιο όπου τα παιδιά κοιμόντουσαν.

Η αστυνομία είπε ότι μαχαίρωσε τα περισσότερα από τα θύματά του πριν τραπεί σε φυγή. Η διευθύντρια είπε στο BBC ότι μόλις είχε βάλει τα παιδιά να κοιμηθούν όταν άκουσε πυροβολισμούς.

Συνήθως το κέντρο φρόντιζε 92 παιδιά στο χώρο, αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και μιας βλάβης στο λεωφορείο, υπήρχαν μόνο 24 εκεί εκείνη τη στιγμή. Μόνο ένα παιδί επέζησε. «Αυτό είναι κάτι που δεν είχα φανταστεί ποτέ… Δεν ξέρω τι να κάνω μετά. Πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα αυτή τη στιγμή», είπε στο BBC.

Ο γιος του δράστη πήγαινε επίσης στο κέντρο αλλά δεν είχε πάει για ένα μήνα, είπε. Τον αναγνώρισε ένας από τους συναδέλφους της όταν εισέβαλε μέσα. Αμέσως μετά την είδηση ​​της επίθεσης, η αστυνομία της Ταϊλάνδης δημοσίευσε μια διαδικτυακή έκκληση για ανθρωποκυνηγητό – ταυτοποιώντας τον άνδρα ως Πάνια Κανράμπ. Ήταν πρώην αξιωματικός που είχε απολυθεί τον Ιούνιο για χρήση ναρκωτικών, ανέφερε αργότερα η αστυνομία.

Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στον βρεφονηπιακό σταθμό βρέθηκαν αντιμέτωποι με πτώματα ενηλίκων και παιδιών. «Διαπιστώσαμε ότι ο δράστης προσπάθησε να διαρρήξει και χρησιμοποίησε κυρίως μαχαίρι για να διαπράξει το έγκλημα σκοτώνοντας πολλά μικρά παιδιά», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Νταμρονγκσάκ Κιτιπράπατ.

«Μετά βγήκε έξω και άρχισε να σκοτώνει όποιον συναντούσε στην πορεία με ένα όπλο ή με μαχαίρι μέχρι να φτάσει στο σπίτι. Περικυκλώσαμε το σπίτι και μετά διαπιστώσαμε ότι αυτοκτόνησε στο σπίτι του». Η αστυνομία είπε ότι ο Kamrab επέστρεψε στο σπίτι, σκοτώνοντας τη γυναίκα και τον γιο του πριν αυτοκτονήσει.

Είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο το πρωί της επίθεσης με κατηγορίες σχετικά με τη χρήση και πιθανή πώληση μεθαμφεταμίνης. Η ετυμηγορία θα έβγαινε την Παρασκευή. Οι μαζικοί πυροβολισμοί στην Ταϊλάνδη είναι σπάνιοι, αν και τα ποσοστά οπλοκατοχής είναι σχετικά υψηλά για την περιοχή. Τα παράνομα όπλα είναι επίσης κοινά στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η επίθεση σε βρεφονηπιακό σταθμό έρχεται λιγότερο από ένα μήνα αφότου ένας αξιωματικός του στρατού σκότωσε δύο συναδέλφους του σε βάση της Μπανγκόκ. Το 2020 ένας στρατιώτης σκότωσε 29 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους στην πόλη Nakhon Ratchasima.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.