Μέρκελ: Εξαιρετικός για πρόεδρος της Γερμανίας ο Σταϊνμάιερ

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι ο σοσιαλδημοκράτης νυν υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είναι εξαιρετική επιλογή για πρόεδρος της Γερμανίας, μετά την ανακοίνωση από το CDU της υποστήριξης προς το πρόσωπό του.

«Σε μία στιγμή κατά την οποία υπάρχει έλλειψη σταθερότητας και τάξης στον κόσμο, στέλνει ένα μήνυμα σταθερότητας – γι’ αυτό και η στήριξη ημών των συντηρητικών προς την υποψηφιότητα Σταϊνμάιερ είναι σωστή και σημαντική», δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης και αρχηγός της κεντροδεξιάς Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU).

Η πολιτικά κυρίαρχη από το 2005 Κεντροδεξιά ήθελε αρχικώς η θέση του αρχηγού του κράτους να δοθεί σε συντηρητικό πολιτικό, ωστόσο αποφάσισε τελικώς να προτείνει τον κεντροαριστερό κ. Σταϊνμάιερ για να αποφύγει τη σύγκρουση με τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Η θητεία του νυν προέδρου της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ λήγει τον Μάρτιο του 2017.

Ο επικεφαλής του γερμανικού κράτους έχει γενικά περιορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες, με την ευθύνη της χάραξης πολιτικής να πέφτει κατά βάση στον καγκελάριο (πρωθυπουργό) και την κυβέρνηση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.